Home / / Het Boek van de Week

Het Boek van de Week

‘U bent dood, sorry!’ Dit krijgt Fred Marree te horen van de gemeente Rotterdam. Maar de medewerkster van de afdeling Dienstverlening van de gemeente heeft hem toch echt in levenden lijve aan de telefoon. Er is een jammerlijke fout gemaakt. Freds aangetrouwde nicht Franka is overleden. De uitvaartondernemer heeft echter per ongeluk de naam van de contactpersoon van de familie, Fred Marree, doorgegeven.

Grappig

Aanvankelijk lijkt het allemaal nogal grappig, maar het lachen vergaat hem als zijn vrouw een dag later een bericht van Mijn Overheid.nl krijgt. De SVB condoleert Mevrouw Marree met het overlijden van haar man. Binnen 48 uur na de foute vermelding is de SVB op de hoogte en wordt de AOW-uitkering aangepast. Twee dagen later komt er een brief van het Pensioenfonds: het pensioen wordt per het eind van de maand gestopt. Rijbewijs en paspoort worden ingetrokken. Ziektekostenverzekering is op de hoogte gesteld, hier ook een aanpassing in de vorm van een nieuwe zorgpolis voor mevrouw.

Digitale snelweg

De gemeente heeft de fout dan wel meteen hersteld, het bericht is via de digitale snelweg naar al die instanties gegaan. Het kost dagen werk, tijd, geduld en ergernis om de zaken terug te draaien. Soms wordt hij niet geloofd en denkt de instantie met een grappenmaker te maken te hebben. Marree heeft de attestaties de vita (verklaring van in leven zijn) die hij van de gemeente kreeg meer dan nodig. En dan nog staat er na drie jaar in MijnOverheid.nl dat Mevrouw Marree weduwe is.

Nachtmerrie

Marree kent de weg in ambtenarenland goed, hij was er in zijn werkzame leven zelf één. Daarom lukt het hem redelijk snel om alles weer op de rit te krijgen. Maar voor iemand die minder mondig is, is het een nachtmerrie waarin je terechtkomt. Het zal niet veel mensen overkomen, maar voor iedereen die verdwaalt in de bureaucratie, zijn er herkenningspunten. Tenslotte heeft Marree nog een belangrijke tip voor de achterblijvers bij een overlijden: vraag naar de ‘informatie afnemers’. Dat zijn de instanties die bij een overlijden automatisch bericht van de gemeente krijgen. Dan weet je tenminste wie op de hoogte gesteld zijn en waar je zelf niet meer achteraan hoeft.

Het boek ‘U bent dood, sorry!’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Rommelmarkt in de Bermerstraat

OMMEN – Tegen de trend van de leegstand in, zal het winkel-/horecapand Bermerstraat 13 opnieuw …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.