Home / / Eerste vaatje nieuwe haring is voor de GGD

Eerste vaatje nieuwe haring is voor de GGD

DALFSEN – Als blijk van waardering voor hun inspanningen in het afgelopen jaar mochten medewerkers van GGD IJsselland afgelopen dinsdag genieten van de eerste Hollandse Nieuwe. Het eerste vaatje haring van dit jaar werd onder grote belangstelling van lokale, regionale en landelijke pers aangeboden in kulturhus De Trefkoele+.

Daarmee was Dalfsen één van de drie locaties in het land waar de Hollandse Nieuwe werd gepresenteerd. Ook in Venlo en Den Haag werd de vis aangeboden aan GGD-medewerkers. Ilena van der Plas, bestuurder van het Nederlands Visbureau, overhandigde in Dalfsen het eerste vaatje aan Margreet Algera, strategisch manager GGD IJsselland, en Gerda Curfs, projectmanager vaccinatie bij GGD IJsselland. Die proefden als eersten van de nieuwe vangst, waarna ook andere aanwezige GGD-medewerkers en -sters zich de nieuwe haring goed lieten smaken.
Normaal wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe altijd geveild voor een goed doel, maar die traditie kon vorig jaar vanwege de corona-pandemie niet doorgaan. En ook dit jaar zat dat er nog niet in. Vorig jaar schonk het Nederlands Visbureau duizenden zilte harinkjes aan de zorgmedewerkers in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG in Groningen, en dit jaar werden ze uitgedeeld aan de vele honderden GGD-medewerkers in den lande.

Krachtsinspanning

“Net zoals er een krachtsinspanning moet worden geleverd om de eerste haring goed te kunnen presenteren, zo hebben we als GGD ook een enorme krachtsinspanning geleverd”, aldus Algera. “In zeer korte tijd hebben we het aantal ingezette medewerkers opgeschaald van vierhonderd naar twaalfhonderd personen.”
Die bovendien gedurende langere tijd intensief aan de bak moesten, lichtte zij naderhand toe. “De GGD voert heel veel taken uit, van toezicht op de kinderopvang tot de zorg voor dak- en thuislozen. Maar dat gebeurde altijd in de luwte. Totdat vorig jaar de corona-pandemie uitbrak. Natuurlijk is er, zeker in de eerste periode, ook veel geklaagd, omdat het beleid niet altijd duidelijk was. Maar zeker nu de vaccinatie op stoom is gekomen, krijgen we ook heel veel positieve reacties, vooral van mensen die een prik komen halen. Van bedankjes en kaartjes tot aan bloemen toe.” Zij benadrukt dat GGD, in tegenstelling tot de ziekenhuizen, geen uitgestelde reguliere zorg kent. “Daar hebben we geen achterstand in opgelopen, juist omdat we zoveel extra mensen hebben aangenomen.”

Topkwaliteit

Tijdens de presentatie in De Trefkoele gaf keurmeester en onafhankelijk visspecialist Arie Kuijt een toelichting op wat hij ‘een haring van topkwaliteit’ noemde. “Dat hangt altijd in hoge mate af van de aanmaak van plankton in het zeewater, want dat eten de haringen. Dat plankton nam door het mooie weer in de afgelopen weken enorm toe. En hoe meer plankton de haringen eten, hoe beter de kwaliteit wordt. De vangst van 2021 is mooi blank, romig van smaak, heeft een mooie spiegellaag en is lekker vet.” Sinds afgelopen woensdag is de Hollandse Nieuwe overal te koop.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Foto: Enkele GGD-medewerksters uit de regio laten zich de nieuwe haring goed smaken

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Kaalslag

Kaalslag. Nee, niet op of in mijn hoofd, maar in onze tuin. Wat groeit en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.