Home / / Eerste steen voor Kindplein West: drie scholen in één gebouw

Eerste steen voor Kindplein West: drie scholen in één gebouw

OMMEN – De eerste steen die wethouder Ko Scheele en voormalig schoolbestuurder Wilma Dorleijn afgelopen week legden voor het nieuwe Kindplein West, was vooral een symbolische handeling. Immers, de contouren van het gebouw aan de Patrijsstraat, waar drie basisscholen plus een kinderopvang worden gehuisvest, zijn al goed zichtbaar. Naar verwachting kunnen de circa vijfhonderd leerlingen er komend voorjaar al hun intrek in nemen.

De tekst op de eerste steen zal de toekomstige gebruikers nog lange tijd herinneren aan de starthandeling. Diverse sprekers stonden tijdens de officiële gebeurtenis stil bij de voorgeschiedenis. Want het voor Ommen bijzonder grootschalige project – kosten: ruim tien miljoen euro – kent een lange aanloop, zo brachten wethouder Ko Scheele, oud-schoolbestuurder Wilma Dorleijn en Annemarie Stolper in herinnering. Laatstgenoemde is directeur van de Hannah-scholen, de organisatie die uiteindelijk eigenaar van het gebouw wordt
Kindplein West wordt gebouwd op het huidige terrein van de Dennenkamp en Het Koloriet en het grasveld ertussen. Het gebouw wordt gerealiseerd door bouwbedrijf De Groot uit Vroomshoop, die het naar verwachting in februari of maart volgend jaar oplevert. De scholen verhuizen er dan één voor één naartoe: eerst OBS De Dennenkamp, daarna CBS Het Koloriet en als laatste – met ook de meeste leerlingen – GBS Guido de Brès. Ook kinderopvang De Kleine Kunst wordt in het nieuwe gebouw ondergebracht. .De bestaande basisscholen ter weerszijden van het nieuwe complex worden daarna gesloopt.

Taai proces

Wilma Dorleijn was aangezocht voor de officiële handeling, omdat zij als eerste de noodzaak van een brede school in Ommen had aangekaart, zo bracht Scheele in herinnering. “Het is aan mensen als jij te daken dat deze school er komt”, aldus de wethouder. “Het was een taai proces, maar de noodzaak was onontkoombaar toen we in Ommen zomaar tien schoolgebouwen hadden die meer dan veertig jaar oud waren.”
Dorleijn, destijds directeur/bestuurder van de toenmalige PCO Ommen, voerde er al vanaf 2004 gesprekken over, memoreerde ze, maar de aanloop tot het huidige plan werd pas vanaf 2010 ingezet. Naast de wens om diverse schoolgebouwen van ruim veertig jaar oud te vervangen, speelde ook de uitbreidingsplannen van zorgcentrum Nijenhaghen en het Vechtdal College een rol in de uiteindelijke planvorming.

Woonwijk

Dat het zo lang duurde kwam ook doordat het energieneutrale gebouw in een woonwijk is gesitueerd, legde Scheele uit. “Dat heeft nogal wat consequenties voor de omwonenden. Gelukkig waren die vertegenwoordigd in een kritische klankbordgroep, waarmee we gezamenlijk hebben gezocht naar oplossingen voor verschillende vraagstukken. Zo is er aan de kant van de Tureluur bewust gekozen voor één bouwlaag in plaats van twee, is er goed nagedacht over de zichtlijnen, het parkeren en de verkeersroute en hebben we na veel wikken en wegen de ingang gesitueerd aan de Patrijsstraat.” Want behalve onderlinge samenwerking tussen de scholen en de kinderopvang onderling – met behoud van ieders identiteit – ligt het in de bedoeling dat het scholencomplex ook contact legt met de omgeving: de woonbuurt, het zorgcentrum en het park ten noorden van Kindplein West. Gedacht wordt aan voorleesactiviteiten, maar ook zijn er plannen in voorbereiding voor een jeu-de-boulesbaan.

Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

Lees ook

Veel belangstelling voor de eerste themadag in Dalfsen

DALFSEN – Evenals vorig jaar presenteert Ondernemend Dalfsen weer de drie landen themadagen. Het motto …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.