Home / / Eerste NK Kontje schieten in Nieuwleusen

Eerste NK Kontje schieten in Nieuwleusen

‘Een penalty verzilveren is een stuk gemakkelijker’

NIEUWLEUSEN – Met name bij jongeren is het al langer populair, maar een Nederlands Kampioenschap Kontje Schieten was er nog niet. Tot vorige week woensdag, toen zo’n evenement plaatsvond op de velden van S.V. Nieuwleusen.

Het Talentenhus – een paraplu waaronder verschillende gebruikers van kulturhus De Spil samenwerken – had het kleinschalige evenement opgezet. De Spil, het Agnieten College en Saam Welzijn sloegen de handen ineen om jongeren tussen de 12 en 16 jaar deel te laten nemen. Een echt landelijke uitstraling kreeg het NK niet, want de zestien deelnemers waren voornamelijk lokale jongeren. “Kontje schieten is een landelijke rage aan het worden op de Nederlandse voetbalvelden”, constateert Mink de Vries, docent van het Agnieten College, die de aanzet ertoe had gegeven. “Jeugdelftallen, maar ook eerste elftallen gaan na afloop van een training vaak nog even kontje schieten. Wat er zo leuk aan is? Het is vermakelijk, maar ook onschuldig. Het doet meestal niet zeer.”

Jeugdjournaal

Dat laatste is niet iedereen met hem eens. Een cameraman en een verslaggever van het NOS Jeugdjournaal waren op het evenement afgekomen voor een reportage die diezelfde namiddag nog op de landelijke tv te zien was. Voor een persoonlijk betrokken verslag nam verslaggever Lucas van de Meerendonk tijdens de finale ook enkele malen plaats in het doel, in de kenmerkende houding die deze tak van sport vereist: gehurkt, met het gezicht naar het doelnet en met het achterste pontificaal naar voren in de richting van de veldspeler die een penalty neemt en moet proberen om diens zitvlak te raken. Zijn conclusie: “Ik dacht dat het mee zou vallen, maar je voelt het echt wel. Ik denk dat ik vanavond best moeite zal hebben met zitten.” Waarom het Jeugdjournaal wel iets zag in een reportage over dit NK? “Het is echt een onderwerp dat bij ons programma past”, zegt Van de Meerendonk. “Kontje schieten is echt heel populair aan het worden, het leeft enorm bij de jeugd.”

Lichaamsdeel

Het blijkt overigens geen sinecure om het achterwerk van de doelman te raken. “Een penalty verzilveren is een stuk gemakkelijker”, zegt een van de deelnemers. In de voorronde slaagt slechts een enkeling daarin: de latere winnaar Chris Benjamins (12). Maar gelukkig levert het raken van de speler op een ander lichaamsdeel ook een halve punt op, en zo plaatsten zich alsnog zes deelnemers voor de finale. Daarin vergaat het de meesten een stuk beter. De nummers twee en drie eindigen in eerste instantie zelfs gelijk, waardoor extra strafschoppen de beslissing moeten brengen. Ook die tweestrijd gaat nog enige tijd gelijk op, totdat Lars Tinholt de betere schutter blijkt ten koste van Sander ten Klooster, die derde wordt.
Winnaar Chris Benjamins is zelf nog het meest verbaasd over zijn overwinning. “Ik kwam hier met een vriend naartoe en had eigenlijk helemaal niet de bedoeling om zelf mee te doen”, vertelt hij naderhand. “Ik heb wel op voetbal gezeten en speel wel eens een partijtje op straat, maar ik dacht eigenlijk dat ik niet zo goed kon richten.” Dat bleek dus erg mee te vallen. Of hij alsnog weer lid wordt van een voetbalvereniging? “Misschien. Maar dat weet ik nog niet zeker.”

Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

De drie winnaars van het eerste NK Kontje Schieten op een rij, met hun trofeeën: v.l.n.r. Lars Tinholt, Chris Benjamins en Sander ten Klooster.

Lees ook

In het najaar weer koersbal en gymnastiek in de Wiekelaar

OUDLEUSEN – Als de coronamaatregelen het toelaten, start Saam Welzijn in de eerste week van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.