Home / / Drie basisscholen en kinderopvang in één gebouw

Drie basisscholen en kinderopvang in één gebouw

Wethouder Ko Scheele en Wilma Dorleijn leggen de eerste steen voor het Kindplein West

OMMEN – Na een aanloop van ongeveer tien jaar gaat het er dan toch van komen. Maandagmiddag 21 juni legden wethouder Ko Scheele en Wilma Dorleijn (oud-bestuurder van wat inmiddels onderwijsstichting Floreant is geworden) de eerste steen voor het Kindplein West, het gezamenlijke onderkomen van drie basisscholen en een kinderopvang in de wijk Dante Zuid.

Het nieuwe, energieneutraal gebouw aan de Patrijsstraat biedt plek aan de basisscholen GBS Guido de Bres, CBS Het Koloriet en OBS De Dennenkamp, alsmede kinderopvang De Kleine Kunst. In de eerste opzet was sprake van vier scholen, maar de Sint Bernardusschool haakte op een gegeven moment af. De huidige brede school gaat zo’n vijfhonderd leerlingen tellen en is naar verwachting volgend voorjaar voltooid. De totale kosten bedragen ruim tien miljoen euro.

Samenwerking

Wilma Dorleijn, inmiddels gepensioneerd, werd voor de officiële handeling aangezocht omdat ze tien jaar geleden de eerste aanzet gaf tot de brede school die nu is ontstaan. “Meerdere schoolgebouwen waren tien jaar geleden al afgeschreven, omdat ze ouder dan veertig jaar waren”, herinnert wethouder Ko Scheele zich. “Als gemeente zaten we een beetje met de handen in het haar, want we hadden hier niet specifiek geld voor gereserveerd en de algemene reserve stond er in die tijd niet zo goed voor.”
Dorleijn opperde de suggestie van samenwerking, hoewel het om scholen van verschillende onderwijsorganisaties ging. Na een lange procedure met veel onderhandelingen heeft dit nu geleid tot een nieuwe gezamenlijke huisvesting. In overleg met een klankbordgroep, met daarin o.a. leerkrachten, ouders en omwonenden, werden de vooraarden vastgesteld en afspraken gemaakt over zaken als het reguleren van de verkeersstromen, het parkeren in de woonwijk en de inrichting van het schoolplein.
Het officiële moment had eerder kunnen plaatsvinden, maar de gemeente koos ervoor om het uit te stellen tot een moment dat grotere groepen, met inachtneming van de coronavoorschriften, weer bij elkaar konden komen. Maandagmiddag was het dus zover. Nu de bouw kan beginnen, is de verwachting dat het Kindplein West volgend voorjaar kan worden opgeleverd. De verschillende scholen nemen daarna stapsgewijs hun intrek en het gebouw kan dan begin volgend schooljaar officieel in gebruik genomen worden.

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

In het najaar weer koersbal en gymnastiek in de Wiekelaar

OUDLEUSEN – Als de coronamaatregelen het toelaten, start Saam Welzijn in de eerste week van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.