Home / / De Fietsersbond: ‘Geef de Markt terug aan de mens’

De Fietsersbond: ‘Geef de Markt terug aan de mens’

OMMEN – De Fietsersbond was blij verrast met het besluit van het college om het punt Vechtkade/Julianastraat/Brug aan te pakken. Tegelijkertijd begrijpt de bond de bedenkingen en de zorgen. Tijdens de raadsvergadering hebben de leden ingesproken met het verzoek aan de raad de discussie om te draaien.

De bond zegt tijdens het inspraakmoment (samenvatting, red.) het volgende: “De discussie moet niet gaan over de knip, hoogtebalken, 5 km omrijden, autoluw, autovrij of sluipverkeer, maar over de mens en de kinderen in en op de straat. De plannen moeten eerst uitgewerkt worden voor de totale ruimte tussen de Vecht en de horeca. Welke mogelijkheden zijn er en hoe kunnen die worden ingevuld en benut? Uitbreiding terrassen, weer een dagmarkt, bomen, een shared space voor genieten op het terras, vrij uitzicht op de Vecht, plezier en vertier. Kortom voor de MENS. Geen afsluiting meer voor gemotoriseerd verkeer bij evenementen, maar beperkte toegang bij speciale evenementen, zoals het tompoezen halen op Koningsdag, of een waardevol stuk bij Mark Smit ophalen en meer van dat soort noodzakelijkheden en inventieve initiatieven van de ondernemers.”

Toekomstbestendig

De bond heeft in samenwerking met onder andere Mens en Straat, Milieudefensie en Urgenda, de petitie ‘Geef de straat terug.nl’ gelanceerd. De Fietsersbond Ommen sluit zich hierbij aan met de leus: Geef het MARKTPLEIN terug aan de mens. De leden zeggen: “Hoe mensvriendelijker de straat of het gebied is, hoe meer er gebruik van wordt gemaakt door de mens. De afsluiting voor gemotoriseerd verkeer is niet iets om bang voor te zijn, maar het is een uitdaging met ongekende mogelijkheden, juist voor de ondernemers en juist voor de kwetsbare verkeersdeelnemers. Juist voor de toekomst van Ommen. Jagen we de fietsers de weg af en de auto in (ophalen, wegbrengen, boodschappen doen) met als gevolg nog meer autobewegingen en nog meer onveiligheid, of geven wij de kwetsbare groepen een veilige omgeving. Hoe meer mogelijkheden en veiligheid voor de fiets hoe meer fietsbewegingen.”
De Fietsersbond geeft aan geen voorstander te zijn van welk plan dan ook waarbij de auto op het marktplein het uitgangspunt is. “Wij willen graag meedenken en meewerken aan een marktplein voor ons, de mens. Een plein dat zorgt voor veiligheid, aantrekkelijkheid en eentje die toekomstbestendig is.”

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Kaalslag

Kaalslag. Nee, niet op of in mijn hoofd, maar in onze tuin. Wat groeit en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.