Campagne loodvrij vissen start met tweede seizoen

DALFSEN – Op maandag 21 juni is Sportvisserij Oost-Nederland gestart met het tweede seizoen van de campagne om loodvrij vissen te promoten. De pilotlocaties Bijkersplas en Brouwersgat, gelegen in de Vinkenbuurt tussen Nieuwleusen en Balkbrug, staan hier wederom vol in de spotlight voor. Vanuit het thema waterkwaliteit werkt het hierin nauw samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).

De pilot is een samenwerking van Sportvisserij (Oost) Nederland, WDODelta, hengelsportvereniging de Voorn Nieuwleusen, gemeente Ommen, Massier Diervoeders, De Beste Stek, Rix Hengelsport en Zunnebeld. Binnen de Green Deal Sportvisserij Loodvrij is het doel om het loodgebruik in de Sportvisserij in 2021 met 30% te reduceren en per 2027 volledig loodvrij te zijn.

Inruilactie

Vanaf maandag 21 juni kunnen vissers hun loden gewichten weer omruilen voor alternatieve gewichten. Vissers kunnen voor de inruilactie terecht bij Zunnebeld in Zwolle of bij De Beste Stek in Ommen. De inruilactie loopt tot 30 september 2021 waarbij geldt ‘op is op’.
De keuze bestaat uit drie soorten: steengewichten, gewichten van verzwaard beton en gewichten van staal. De gewichtsklassen zijn divers en gericht op zowel de visserij op karper als op de feeder visserij. Het ingeleverde lood wordt verzameld in een plexiglas zuil in de winkel. Sportvissers kunnen daarin ook overtollig lood deponeren.

Openingsactie

Om de start van het nieuwe seizoen kracht bij te zetten zal er op vrijdag 25 juni tussen 15.00 en 19.00 uur een medewerker van Sportvisserij Oost-Nederland op de pilotlocatie aanwezig zijn. Op de parkeerplaats (tussen beide wateren in) kun je hem alles vragen over loodvrij vissen, de inruilacties, de pilot en tevens op locatie materialen omruilen. Daarbij geldt op is op.
Op de pilotlocatie staan informatieborden over het loodvrije vissen. Tevens wordt social media ingezet en volgt er een enquête waaraan de vissers kunnen deelnemen. Speciaal voor de inruilactie is een flyer ontworpen met uitleg over de actie en waar men de materialen kan inruilen.
Waterschappen hebben een belangrijke rol in het zorgen voor een goede waterkwaliteit in sloten, plassen, kanalen en rivieren. Verlies van stukjes lood door hengelsporters kan een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit. Lood hoort immers niet in het water. Gelukkig maakt lood hiermee plaats voor steen, beton en staal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.