Home / / ‘We willen bijdragen aan een evenwichtiger ecosysteem’

‘We willen bijdragen aan een evenwichtiger ecosysteem’

Dalfsen gaat openbaar groen op natuurlijker wijze beheren

DALFSEN – Dalfsen wil in de nabije toekomst het openbaar groen in de gemeente op een natuurlijker wijze gaan beheren. Deels uit kostenoverwegingen, maar ook omdat de gemeente meer werk wil maken van het bevorderen van de biodiversiteit.

Dat zegt wethouder Ruud van Leeuwen. “Met de nieuwe aanpak willen we bijdragen aan een evenwichtiger ecosysteem. Dit natuurlijk evenwicht kan ons bijvoorbeeld helpen het bestrijden van de eikenprocessierups, die dan meer natuurlijke vijanderen krijgt.”
De plannen zijn terug te vinden in de kadernota groen en biodiversiteit, die de gemeenteraad volgende maand bespreekt. Naast kostenbesparingen kijkt de gemeente bij haar afwegingen vooral naar de noodzaak en de functie van het groen. “Die moeten passen bij wat we als gemeente in brede zin nastreven”, legt Van Leeuwen uit. “We hebben bijvoorbeeld vastgelegd dat we het belangrijk vinden dat jongeren meer bewegen. Dat kun je stimuleren door trap- en speelvelden in de buitenruimte aan te leggen. Die kun je meer of minder vaak maaien, maar je kunt ook kijken naar het gebruik en daar je maaibeleid op aanpassen. Als je bijvoorbeeld de grasrand langs de doorgaande weg minder vaak maait, rolt de bal minder vaak de straat op.” Hij verwacht niet dat inwoners direct gevolgen gaan merken van het nieuwe groenbeheer.
Dalfsen maakt al langer werk van het stimuleren van de biodiversiteit, zeg maar het streven naar een beter evenwicht tussen alles wat groeit, bloeit en krioelt. Zo werden de bermen van de heringerichte Jagtlusterallee in Nieuwleusen enkele jaren geleden omgevormd tot een ‘honey highway’, een oase voor bijen. Ook in Lemelerveld en Dalfsen werden enkele van dit soort proefprojecten opgezet. Actueel is het voornemen van bewoners van de Westerhof om, samen met de gemeente, hun straat te vergroenen. Ook het nieuwe groene raadhuisplein past in deze doelstelling.
Ook inwoners krijgen volgens de wethouder meer oog voor milieuvriendelijk groenbeheer. Hij noemt het opvallend dat het gemeentelijke budget voor bewonersinitiatieven voor dit jaar al opgesoupeerd is. Dat komt mede door de aanvraag van enkele scholen die hun schoolplein willen vergroenen. De gemeente onderzoekt of de subsidiepot tussentijds kan worden aangevuld.

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

Vaccinatielocaties geopend voor registraties in gele boekje

REGIO – Meer dan 1.500 mensen hebben vorige week in regio IJsselland alsnog een registratie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.