OMMEN – Terrassen open na versoepeling: ‘Je ziet iedereen weer lachen’

OMMEN – Sinds afgelopen woensdag kunnen horecagelegenheden de terrassen weer openstellen. Een versoepeling van het coronabeleid die ook in de Vechtdalregio enthousiast werd onthaald. Met name woensdag en zaterdag waren veel plekken bezet, al werd het nergens té druk.

Er is begrip voor de maatregelen, maar net als veel inwoners snakten ook de horeca-ondernemers naar een verruiming van de openingsmogelijkheden. Afhankelijk van de aard van hun onderneming sloegen de exploitanten zich zo goed mogelijk door de afgelopen periode heen. “We zijn blij dat er weer iets mogelijk is, maar we hadden het graag anders gezien”, zegt Ruben Strating, eigenaar van restaurant De Vrienden Ommen. “We hebben wel wat aanloop met de lunch en in de middaguren, maar we zijn een echte dinerzaak, dus met de huidige mogelijkheden – tot 18.00 uur open en alleen in de buitenlucht – kunnen we eigenlijk niet zo veel. Toch hebben we besloten om open te gaan, voor ons personeel en onze gasten. Ze beleven er merkbaar plezier aan; er heerst meteen een andere vibe. Met name woensdag, de eerste (en zonnige dag) waarop de versoepeling intrad, was het meteen druk”, zegt Strating. “En ook zaterdagmiddag liep het lekker door. Aan alles merk je dat iedereen hier al een tijdje naar uitkijkt. Je ziet iedereen weer lachen, dat valt echt op. Mensen willen gewoon weer graag naar buiten, weer onder elkaar zijn.”

“Woensdag was meteen een topdag”, bevestigt ook Hans van Lingen van café De Herberg. “Vanaf een uur of elf stonden de eerste mensen al te wachten tot ze konden gaan zitten op het terras. Ja, je merkt dat mensen blij zijn dat er weer iets meer kan. Ze willen graag de gezelligheid opzoeken.” Dat geldt ook voor Van Lingen zelf. “De zaak is zeseneenhalve maand dicht geweest. Nee, onze zaak leent zich niet voor afhaalmaaltijden. Wel hebben we een keer of zes, zeven een online muziekbingo gehad, dat past beter bij ons. Maar het was wel een uitermate vervelende periode. Als je ziet hoe de parken vol stromen, dan doet dat als horeca-ondernemer wel pijn. Gelukkig hebben we het kunnen volhouden, mede door de overheidssteun. Maar we hebben natuurlijk wel achteruit geboerd.”

Ontoereikend

De Vrienden moest het het afgelopen half jaar voornamelijk hebben van afhaalmaaltijden. “Daar hebben we meteen, zowel bij de start van de eerste als de tweede lockdown, vol op ingezet”, aldus Ruben Strating. “Ik heb wel het idee dat we daar het maximale uit gehaald hebben, maar het is natuurlijk volstrekt ontoereikend. Ondanks de tegemoetkomingen van het Rijk moesten we onze reserves aanspreken.” Ook voor De Herberg geldt dat de omzet vooral van de binnenruimte moet komen. “Live-muziek, darten, biljarten…het zijn allemaal dingen die zich binnen afspelen”, stelt Van Lingen. “Die maken de omzet. Voor terrassen geldt: als het geen mooi weer is, heb je nog niks. Maar het is een stap in de goede richting en die komt op het juiste moment, nu de warmere maanden er weer aan komen. Op zichzelf is het niet heel erg lonend, maar ik doe het vooral voor de stamgasten en mijn eigen personeel. Die leven op nu er weer wat gezelligheid komt. Eindelijk zie je elkaar weer eens.”

Startblokken

De Vrienden bestaat nu vijf jaar en groeide elk jaar een beetje meer, zegt Strating. “Dankzij die groei konden we elk jaar wel een investering plegen: in de keuken en in de bar met name. Het afgelopen jaar hebben we dat niet gedaan en achteraf ben ik daar wel heel blij om. Want daardoor zaten we nu wat ruimer in onze reserves.”
Ze hopen dat een verdere verruiming per 1 juni van kracht kan worden, net als vorig jaar. “Dan begint het seizoen weer”, aldus Strating. “Aan de andere kant: deze onderneming is niet heel erg afhankelijk van die paar toeristische maanden. Die zorgen elders voor een piek in het jaar, maar bij ons is het meer een hobbeltje in een redelijk gestage lijn. Ook in de wintermaanden weten mensen ons te vinden voor een goed diner. En daarnaast moeten we het deels ook hebben van de avond en nacht; zaterdag zijn we normaal gesproken tot vier uur open. Maar het moment waarop dát weer kan, lijkt nog ver weg. We kijken naar de realiteit en spelen in op wat er daadwerkelijk mogelijk wordt. We staan in elk geval in de startblokken als er meer mogelijk wordt.”

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.