DALFSEN: ‘Steun en goodwill voor de horeca’

SAMSUNG CSC

DALFSEN – Sinds afgelopen woensdag mag de horeca de terrassen weer openstellen. Een versoepeling van het coronabeleid die ook in de Vechtdalregio enthousiast werd onthaald. Met name woensdag en zaterdag waren veel plekken bezet, al werd het nergens té druk.

‘Let op: overstekende obers’, meldt het bord aan het begin van de Prinsenstraat. Een mededeling die het personeel van De Zeven Deugden in Dalfsen sinds afgelopen woensdag weer van stal konden halen. Niet overbodig, want de medewerkers van de brasserie in de bocht bij de Blauwe Bogenbrug steken de winkelstraat met enige regelmaat over. Aan beide kanten van het verblijfsgebied staan stoelen en tafeltjes. Sacha de Vries, die samen met haar man Marco de onderneming leidt, blikte zaterdagmiddag met tevredenheid terug op de eerste terrasdagen van het jaar. “Woensdag rond kwart voor twaalf, een kwartier voor de openingstijd, dromden de eerste klanten samen. Nog wat onwennig, want sommigen dachten dat je moest reserveren. Dat kan wel, maar noodzakelijk is het niet. Je kunt gewoon gaan zitten als er plaats is.” Rond lunchtijd zat het terras van De Zeven Deugden binnen de coronaregels vol. Ook zaterdagmiddag moesten sommige klanten soms even wachten op een plekje. Maar het verliep allemaal heel soepel. “Je merkt dat mensen alle begrip hebben, ook als ze volgens de voorschriften hun contactgegevens op een kaartje moeten invullen”, zegt Sacha de Vries.

Niet alleen de gasten zijn opgelucht dat ze weer eens op een terras mogen neerstrijken, ook de horecaondernemers zijn blij toe. De Vries: “We snappen de noodzaak, maar het werd wel tijd. Want het duurde maar voort, de afgelopen zeven maanden. Dit is wel een goed moment, want hoe meer je naar het zomerseizoen gaat, hoe meer het gaat kosten als je niet open kunt. Want dit is toch de periode waarin je het moet verdienen. We zitten op een zichtlocatie die het mede van toevallige passanten moet hebben. Vorig jaar openden we op 1 juni, nu een maand eerder. Dat is al winst, gezien de omstandigheden.”

Statement

Het is een stap in de goede richting, zegt ze. “Maar het liefst ontvangen we de gasten natuurlijk ook binnen. Met name als het gaat regenen, zoals afgelopen donderdag, kun je mensen niet echt een alternatief. Je kunt hooguit hopen dat ze een paraplu bij zich hebben.”
De Zeven Deugden maakte de afgelopen weken een statement door met posters op de ramen te pleiten voor een snelle heropening, omdat veel horecaondernemers het water aan de lippen staat. “Dat hebben we bewust gedaan, ook om klanten erop te attenderen dat het niet vanzelfsprekend is dat we het kunnen uitzingen. Natuurlijk is er compensatie, maar er moet uiteindelijk dik geld bij. Gelukkig zijn we een gezond bedrijf, maar we hebben wel onze reserves moeten aanspreken.” Ze merkt dat er goodwill is bij de klanten. “Mensen komen mede om de horeca te steunen. Dat merken we aan de positieve en hartverwarmende reacties.”

Feest

Dat laatste noemt ook Mirjam Stolte uit Nieuwleusen als reden: “Je steunt de horeca, dat is zeker niet onbelangrijk”, zegt ze terwijl ze met drie dorpsgenotes is neergestreken op het terras van grand-café De Fabriek. Van hen heeft Valerie van den Bosch sinds woensdag al drie keer op een terras gezeten. “Of ik het zo erg gemist heb?”, herhaalt ze lachend de vraag. “Dat valt wel mee, er was steeds een andere goede reden. Donderdag ben ik met een vriendin naar de stad geweest, maar het was zo druk dat we al snel even gingen zitten voor een broodje. En vandaag vieren we haar vijftigste verjaardag”, zegt ze, wijzend op Philomeen Minke. Het viertal heeft meer redenen voor een feest, want Hermy Bredewold werd afgelopen donderdag 49. “Maar los daarvan wilden we er gewoon even uit”, zegt de laatste. “Thuis kun je nog steeds niet met zijn vieren bij elkaar komen. Dan is dit momenteel het enige alternatief.”

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Foto: v.l.n.r. Valerie van den Bosch, Philomeen Minke, Hermy Bredewold en Mirjam Stolte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.