Home / / Politiek Verwoord

Politiek Verwoord

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is de PVDA aan het woord.

De laatste tijd is er veel aandacht voor het klimaat en dat vinden wij terecht. Onlangs heeft de gemeenteraad van Ommen ingestemd met plannen om in 2050 een energieneutrale gemeente te worden. Dit lijkt ver weg maar voor zo’n omvangrijk proces is tijd nodig. Wij zullen onze energiebehoefte meer en meer uit zon en wind gaan halen. Natuurlijk zal er nog de nodige discussie volgen over de vraag waar je eventueel nog windmolens zou kunnen plaatsen. En: gaan wij landbouwgrond opofferen voor grote zonnepanelen weides? Vast staat wel dat het en/en zal worden. Verder kan er nog veel gedaan worden aan de isolatie van bestaande woningen, voor de PvdA is daarom belangrijk dat iedereen ook de mogelijkheid krijgt om zijn of haar woning te verduurzamen. Het is immers moeilijk groen doen als je rood staat. Wat betreft het politieke klimaat; ook dit kan nog wel wat verduurzamen lijkt mij zo. Neem bijvoorbeeld de mooie debatten in de landelijke politiek over macht en tegenmacht. Het belang van de tegenmacht kan niet worden onderschat. Ook lokaal gebeurt er wel het één en ander. Burgerparticipatie hebben wij hoog in het vaandel staan, goed dat de verhouding tussen overheid en burger veranderd. Zo ontstaat meer en meer een doe-democratie waarbij vooral actieve burgers zelf met een oplossing komen en vertrouwen op een meedenkende overheid. En het zijn natuurlijk vooral die mondige burgers, die de weg wel weten te vinden naar het gemeentehuis, naar politieke partijen, of zich verenigen in belangengroepen. Maar er zijn ook inwoners die niet gelijk opstaan als ze van mening zijn dat het anders moet of anders kan.Die inwoners vertrouwen erop dat de gemeenteraad als hoogste orgaan in de gemeente een weloverwogen besluit neemt op basis van de informatie die zij hebben, en daarbij altijd kiezen voor het algemeen belang.
Ik heb de overtuiging dat alle gemeenteraadsleden in Ommen het algemeen belang altijd boven het privaat belang zullen stellen. Daarvoor zitten zij er ook. En natuurlijk zijn er verschillen tussen partijen waarbij de ene partij meer het liberale gedachtegoed hanteert en de andere de meer scociaaldemocratiche weg.
Het zal u vast niet verbazen dat de PvdA in Ommen deze laatste weg als uitgangspunt heeft

Namens de PvdA Ommen,

Hilbert Moerman

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.