Home / / Politiek Verwoord

Politiek Verwoord

Dalfsen – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is Gemeentebelangen aan het woord.

“Ongeveer 1 op de 13 kinderen groeit op in armoede. Ongeveer 1 op de 5 huishoudens loopt een risico op problematische schulden. De stress die dat met zich meebrengt kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het brein van jonge kinderen. Voor de ontwikkeling van de hersenen zijn twee perioden extra belangrijk: de adolescentie ( 10-22 jaar) en de eerste 1000 dagen nadat het kind verwekt is.”*
De stress heeft uiteraard niet alleen gevolgen voor het brein van het opgroeiende kind, maar ook voor dat van de volwassene met geldzorgen of schulden.
We weten dat er in de gemeente Dalfsen gezinnen zijn die te maken hebben met financiële problemen, maar volgens deze cijfers kunnen het er meer zijn, dan bekend bij de hulpverleners.

In april stond het Beleidsplan Schuldhulpverlening op de agenda van de raad.
Het liefst wil Gemeentebelangen voorkomen dat mensen in de schulden komen en het nieuwe beleid richt zich daar op. De Wet op de Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WSG) is gewijzigd en daarmee kan de gemeente aan de voorkant beter helpen.
Goed beleid maken is belangrijk, maar nog veel belangrijker is het dat je aan de bel te trekt, als je je rekeningen niet meer kunt betalen of, liever nog, wanneer je ziet aankomen dat het mis zal gaan om wat voor reden dan ook. En dat kan iedereen gebeuren, helemaal nu corona zo’n grote invloed heeft op ons leven.
Financiële zorgen gaan vaak gepaard met een groot schaamtegevoel, wat maakt dat je er niet zomaar met anderen over praat en probeert het zelf op te lossen. Maar als je eenmaal met die zorgen te maken hebt, maakt de stress het lastig om zelf een uitweg te vinden. Daarom is het zo belangrijk om erover te praten met anderen en ondersteuning te zoeken. Familie en vrienden kunnen een optie zijn, maar je kunt je ook melden bij een infopunt in een van de kulturhusen in onze gemeente of bij de gemeente zelf. Met behulp van gespecialiseerde vrijwilligers kan er overzicht worden gecreëerd in het huishoudboekje en kan erger worden voorkomen.
Wanneer er al sprake is van schulden of zware problematiek komt de professionele hulp om de hoek kijken. Maar hoe dan ook, er is altijd een uitweg.
Wanneer je met geldzorgen te maken hebt, of je nog op school zit, in loondienst werkt, werkeloos of zelfstandig ondernemer bent, meld je alsjeblieft. Maar ook wanneer je in je omgeving ziet dat mensen het moeilijk hebben, maak het bespreekbaar, oordeel niet, biedt een luisterend oor en zoek samen de juiste route.
Meer informatie is te vinden op www.samendoenindalfsen.nl
Wanneer u Gemeentebelangen graag iets mee wilt geven over Armoede en Schuldhulpverlening, uw ervaring wilt delen of mee wilt denken, kunt u contact opnemen met : i.kappert@raaddalfsen.nl of contact opnemen met het secretariaat van Gemeentebelangen, dan neem ik contact met u op.

Namens de fractie van Gemeentebelangen,
Ingrid Kappert

*(Bron: Armoede in de eerste 1000 dagen, B. Boksebeld, Saxion Hogeschool, Werkplaatsen Sociaal Domein 2021)

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.