Overlast eikenprocessierups; meld het bij de gemeente Dalfsen

DALFSEN – De periode dat eikenprocessierupsen voor overlast kunnen zorgen begint weer. De brandharen van de rupsen kunnen zorgen voor vervelende klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

Om dit zo veel mogelijk te voorkomen startte de gemeente in april met preventieve bestrijding door het spuiten van eikenbomen op drukke plekken in de gemeente. Veel rupsen zijn hierdoor gedood, maar op verschillende plekken zullen helaas toch nog rupsen verschijnen. Inwoners kunnen ook dit jaar een melding doen van een nest dat overlast geeft, zodat de gemeente deze nesten kan laten verwijderen.

Inwoners die overlast ervaren van rupsen of nesten in gemeentelijke bomen kunnen dit doorgeven aan de gemeente via het online meldingsformulier: www.dalfsen.nl/meldingrups. De gemeente laat nesten verwijderen in de volgende situaties:
*Binnen de bebouwde kom in goed bereikbare gemeentelijke bomen met nesten die overlast veroorzaken en lager dan 4 meter zitten.
*Buiten de bebouwde kom in gemeentelijke bomen die overlast veroorzaken door brandharen en die lager dan 4 meter zitten op de volgende locaties: voor een inrit of tuin, op een route waar preventief bestreden is (spuitroute) of waar gemonitord wordt (de zuigroute).
Bekijk beide routes op: www.dalfsenkaart.nl/eikenprocessierups. Als inwoners last hebben van de nesten in hun eigen bomen dat kunnen ze zelf contact opnemen met een bestrijder.

Niet zelf weghalen

Verwijder nesten niet zelf. De minuscuul kleine brandhaartjes kunnen vrijkomen en jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ze kunnen ook in het oog of de keel terecht komen en dan tot ernstige klachten leiden. De rups laat bovendien extra brandharen vrij als het dier zich bedreigd voelt. Ga dus niet aan de slag met verfafbrander of een stofzuiger. De haren kunnen ook bij harde wind uit de nesten waaien. Zet daarom op winderige dagen geen ramen open als er aangetaste eiken in de buurt staan. Hang geen was onder of vlakbij de eiken te drogen en fiets niet zonder lange mouwen of lange broek en (zonne)bril door een eikenlaan. Vanaf ongeveer begin juni zijn de eerste brandharen te verwachten.

Meer informatie

Meer informatie over eikenprocessierupsen en wat de gemeente verder doet om de eikenprocessierups te bestrijden staat op www.dalfsen.nl/rups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.