Ingezonden: NPO1 uitzending

“Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana ……onlangs gezien? Vooral de eerste slaagt er meestal in het bloed onder de nagels weg te halen door zijn vaak schofferende behandeling van zijn gasten. Zijn collega deed er pas niet veel voor onder. Een drietal agenten van een aanhoudingsteam Amsterdam mocht toelichting geven op hun werk tijdens de coronacrisis. Tijdens de uitzending kwam de veroordeling in beeld uit Amerika met betrekking tot de dood van George Floyd.

Daarop mochten de agenten toelichting geven op de ‘buitenproportionele’ politie-inzet tijdens de demonstraties, vergezeld van bloedstollende foto’s van in elkaar geslagen ‘onschuldige’ demonstranten, om aan te geven dat ook bij ons de politie buitenproportioneel geweld gebruikt. Het opgeheven kinnetje van Giovanca Ostiana was een schoolvoorbeeld van hoe je door lichaamstaal, in dit geval de aanwezige politie groepscommandanten ter verantwoording roept om dat gedrag te rechtvaardigen.
Je vraagt je af hoe er achter de schermen bij NPO1 gebrainstormd wordt en ze er iedere keer in slagen de waarheid te verdraaien. Zoals nu weer de politie in het beklaagdenbankje proberen te zetten en de vergelijking met de gebeurtenissen in Amerika te misbruiken om hun gelijk te halen, hun gasten met hun hautaine houding in verlegenheid proberen te brengen en daarbij ook nog het liefst zoveel mogelijk zelf aan het woord te zijn.
Ik weet niet welk narcistisch trauma deze twee presentatoren moeten verwerken: van enige gespreksbegeleiding is zo langzamerhand wel sprake als je jezelf bovengeschikt maakt aan de inhoud van een programma. Als je niet in staat bent enige nuancering aan te brengen om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te schetsen en de kennis en ervaringen van je tafelgasten daarin zo objectief mogelijk in mee te nemen. Het is niet de eerste keer dat NPO1 presentatoren daarbij de plank misslaan.
Een ander opvallend punt bij de meeste talkshows is het fenomeen van deze zichzelf zo belangrijk vindende presentatoren. Vaak zijn ze zelf teveel aan het woord, menen dan ook nog een persoonlijke bijdrage te moeten leveren aan het gesprekspunt en let u vooral eens op hun lichaamstaal. Bijvoorbeeld een Jort Kelder met een altijd schamper lachje om zijn lippen, met een blik van ik neem wat je zegt toch niet serieus en met een zelfingenomenheid die er van afdruipt. Toevallig dat ik hem als sprekend voorbeeld neem? Als ze rechtop zitten, kin omhoog en met neergeslagen ogen dan vinden zij zichzelf erg belangrijk. Een meer gebogen en met de ogen op de tafelgast gerichte houding toont een meer empathische betrokkenheid. Bij de presentator die voortdurend zijn omgeving screent ‘of hij het wel goed doet, kijk mij toch eens’ en naar bijval of instemming zoekt, vindt deze niet het onderwerp maar zijn presentatie het belangrijkst.
Nieuwsgaring en publicatie vraagt om professioneel omgaan met je kennisbronnen, het staven van het waarheidsgehalte en op het dusdanig presenteren ervan zodat aan alle betrokkenen recht wordt gedaan. De waterpas van NPO1 ligt aardig scheef, zo bedrijf je het ambacht journalistiek niet.
Het werk van de politie werd de bewuste dinsdagavond niet voor het eerst in een verkeerd daglicht gesteld. Gelijk als in de zorg verdienen ook zij de credits die hun toekomen en een stevige uithaal met de gummistok kan soms nodig en helend zijn. Het is echt wat anders dan een moordende knie op een nek als vergelijking te nemen. Die vergelijking dient derhalve geen enkel doel en dat er soms stevig optreden nodig is…..so what? Het optreden bij NPO1 was ver beneden de maat!
Ben benieuwd wanneer ze onze echte zorgdragers eens voor het voetlicht brengen!

Gerard Bekker, april 2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.