‘Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zich veilig kunnen voelen’

.

DALFSEN – Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie hees burgemeester Erica van Lente de regenboogvlag bij het gemeentehuis in Dalfsen.

“Mogen zijn én laten zien wie je bent klinkt zo gewoon, maar dat is het niet voor iedereen. Cijfers uit 2019 lieten zien dat 40% van de LHBTI’ers in de provincie Overijssel zich ‘wel eens’ tot ‘vaak’ onveilig voelt op straat. En dat 1 op de 6 LHBTI’ers een discriminatie-incident meemaakte. Ik moet zeggen dat ik schrok van deze cijfers. Over onze gemeente hebben we geen aparte cijfers beschikbaar, maar ik vermoed dat dit ook in de gemeente Dalfsen gebeurt”, vertelt burgemeester Van Lente op de website van de gemeente Dalfsen.
In 2019 is op initiatief van de gemeenteraad, de gemeente Dalfsen een ‘regenbooggemeente’ geworden. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en dat wordt met het hijsen van de vlag onderstreept. De letters LHBTI+ of LHBTQIA+ staan voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, interseks en aseksueel. De + betekent dat er ook nog andere oriëntaties zijn. Het geeft een scala aan seksuele oriëntaties of genderidentiteiten en expressies weer.
Jaarlijks wordt er op 17 mei wereldwijd aandacht gevraagd om discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken tegen te gaan.

Belangrijk signaal

Op de website van de gemeente Dalfsen legt burgemeester Van Lente verder uit dat het hijsen van de vlaggen al een belangrijk signaal is, maar dat ze als ‘regenbooggemeente’ méér willen doen. “Iedereen moet mee kunnen doen, iedereen moet zichzelf kunnen zijn, en zich veilig kunnen voelen. Lukt dat in de gemeente Dalfsen? De komende tijd willen we een beter beeld krijgen van hoe dat is in onze gemeente. Dat doen we door in gesprek te gaan. Met LHBTI’ers zelf, maar ook bijvoorbeeld met Saam Welzijn, kerken, sportverenigingen, de anti-discriminatievoorziening Vizier Oost, de politie, de woningcorporatie, het COC.”
Als er inwoners zijn die hun verhaal met Erica van Lente willen delen over hun eigen ervaringen, dan nodigt zij hen van harte uit contact te leggen via aanmelden@dalfsen.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.