Geen publiek bij dodenherdenking Ommen

OMMEN – Met het leggen van kransen, bloemen en het spelen van The Last Post, is 4 mei ook in Ommen stil gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wederom geen drukbezochte herdenkingen bij de monumenten.

Net als vorig jaar waren fysieke bijeenkomsten met publiek tijdens de dodenherdenking niet mogelijk. Daarom vonden de verschillende herdenkingen ’s morgens al plaats. De plechtigheden bij enkele oorlogsmonumenten zijn opgenomen en worden later uitgezonden via de lokale televisie RTV Vechtdal.
Bij het gemeentelijke oorlogsmonument bij het gemeentehuis werden kransen gelegd door burgemeester Hans Vroomen, samen met leden van het 4 mei comité. Het monument bevat de namen van 71 omgekomen burgers uit de gemeente Ommen.
Bij het monument op de Besthmenerberg dat herinnert aan gevangenenkamp Erika werd door burgemeester Vroomen bloemen gelegd. Het gedenkmonument geeft weer hoe het kamp met de houten barakken er vroeger uit heeft gezien. Het gevangenenkamp Erika was van 1941 – 1945 een plek van ontberingen, pijn, vernedering, heel veel leed en moord.
In Stegeren werd een krans gelegd door wethouder Ko Scheele samen met Egbert Baarslag, één van de buurtbewoners. Hier was in de oorlogsjaren een droppingsveld van de verzetsgroep Salland. ‘In dankbare herinnering aan de verzetsgroep Salland gedragen door de steun en zwijgzaamheid van de bevolking’, luidt de tekst van de plaquette op de gedenksteen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.