Felicitaties voor diamanten echtpaar Stad – Jansen

BEERZERVELD – Burgemeester Hans Vroomen heeft het echtpaar Stad – Jansen op 28 april gefeliciteerd met hun diamanten huwelijksjubileum. Gerrit Stad en Hermina ‘Mini’ Jansen traden 60 jaar geleden op die dag in het huwelijk. Het paar was al samen sinds hun tienerjaren en trouwde na acht jaar verkering op vrijdag 28 april 1961.

De plek waar het paar nu woont is het ouderlijk huis waar Mini 84 jaar geleden werd geboren. Gerrit heeft inmiddels de leeftijd van 85 jaar en werd een stukje verderop in Oud-Bergentheim geboren. De buren hadden, zoals traditie is, de avond ervoor een mooie boog in de tuin gezet.
Tot voor het trouwen werkte Mini als naaister in een textielfabriek. Gerrit werkte altijd in de bouw als timmerman en kon met 57 jaar met de VUT. Maar het was in de 25 jaar nadien niet alleen maar genieten van de ‘oude dag’. Zo’n elf jaar geleden kreeg Gerrit, die nooit ziek was geweest, een TIA. De dokter kende hem niet eens, maar hij herstelde vrij goed.

Bliksem

Burgemeester Vroomen was de derde burgemeester in tien jaar tijd die langskwam aan de Kloosterdijk. Net zo heugelijk als het bezoek van tien jaar ervoor door Gerrit Jan Kok. Hij kwam toen voor het 50-jarig huwelijksjubileum de felicitaties overbrengen. Maar het bezoek dat burgemeester Marc-Jan Ahne in 2015 kwam brengen was om een mindere reden. Op een zomeravond werd gehoord dat ergens in de buurt de bliksem in sloeg, maar waar hadden Mini en Gerrit niet door, totdat de buren aan de deur stonden. De bliksem bleek bij hén ingeslagen en er woedde brand op de bovenverdieping van hun woning. “We waren alles kwijt, maar zijn er zelf goed af gekomen”, zegt Mini.
Het paar wilde graag aan de Kloosterdijk blijven en er werd herbouwd. Nu voorzien van modernere gemakken zoals goede isolatie. Maar ook van brede en drempelloze deuren; zodat er lang kon worden gewoond. Maar toen het echtpaar er net weer twee maanden woonde, brak Mini haar bovenbeen bij een val.
Ze verbleef een tijdje in zorgcentrum Clara Feyoena in Hardenberg, maar kwam al snel weer terug naar Beerzerveld: dat betekende: ’toch weer samen’. Het paar kan zich samen nog steeds prima redden. “Eén keer in de week komt er hulp voor de zware dingen. Maar we kunnen nog heel veel samen doen”, aldus Mini. Ondanks de misère werd er niet stilgezeten. Gerrit kreeg zo’n tien jaar geleden een koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk.

Rijkdom

Het echtpaar kreeg vijf kinderen. Eén dochter en twee zonen wonen dichtbij in Bergentheim en Vroomshoop, de rest wat verder. Inmiddels zijn er maar liefst zestien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. En nog eens twee achterkleinkinderen zijn op komst, waarvan eentje elk moment geboren kan worden. “Echt een rijkdom”, noemt Gerrit het. Ondanks die grote familie was het in de afgelopen coronatijd wel eenzaam.
De kinderen kwamen om de beurt eens langs, maar verder was het paar vooral samen. “Je ziet niemand, je hoort niemand. Je leeft zo afgezonderd en raakt een beetje vervreemd van elkaar”, zegt Mini. Maar op de dag van het huwelijksjubileum kwamen de eigen kinderen wel allemaal als verrassing naar Beerzerveld toe, om hun ouders te feliciteren.
Voor de zekerheid werd er vooraf een sneltest gedaan, bovendien bleef iedereen buiten en nam voldoende afstand. Gerrit en Mini hebben hun twee vaccinatieprikken al even geleden gehad. Maar met kinderen die in de zorg werken, is het belang van voorzichtigheid maar al te bekend.
Gelukkig was het weer vorige week woensdag heerlijk en is er achter de woning aan de Kloosterdijk een grote tuin. Als de coronasituatie het weer toelaat hoopt het paar er een groter feest te kunnen houden.

Tekst/Foto: Enzio Ardesch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.