Een tweede leven voor gevonden voorwerpen

In regio IJssel-Vecht gaan gevonden telefoons na drie maanden naar de Stichting Opkikker

REGIO – In de waan van de dag laten reizigers regelmatig spullen in de bus liggen. Maar wat gebeurt er als die spullen niet worden opgehaald? Vervoersmaatschappij RRReis heeft hier een oplossing voor. Het gevonden voorwerp krijgt een tweede leven.

Omdat er regelmatig spullen in de voertuigen blijven liggen, probeert RRReis de spullen die na drie maanden nog niet zijn opgehaald, zoveel mogelijk een tweede leven te geven. Vorig jaar zijn er zo’n 8.000 gevonden voorwerpen geregistreerd. Het gaat voornamelijk om kleding, brillen en paraplu’s, maar ook telefoons en zelfs laptops worden in de bussen gevonden. Gemiddeld wordt 40% van de gevonden voorwerpen weer opgehaald door de rechtmatige eigenaar.

Goede doelen

Meer dan de helft van de gevonden voorwerpen blijft echter liggen en veel daarvan zijn nog in goede staat. Het vervoerbedrijf is op zoek gegaan naar mogelijkheden voor een tweede leven en er zijn samenwerkingen met goede doelen tot stand gekomen. Zo gaan in de regio IJssel-Vecht gevonden telefoons naar Stichting Opkikker. Zij leveren deze mobieltjes in bij Eeko. Het geld dat hiermee wordt opgehaald wordt gebruikt om Opkikkerdagen te organiseren voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Voorwerpen zoals tassen, kleding en andere spullen gaan naar het Leger des Heils. Deze spullen geven zij weg aan mensen in nood of verkopen ze, bijvoorbeeld in de ReShare Store. De opbrengst komt volledig ten goede aan het hulpaanbod. Gevonden brillen worden ingeleverd bij Pearle om het project van Ophthalmology Worldwide in Congo te steunen.
Via een online en offline campagne laat RRReis zien hoe zij omgaat met voorwerpen die niet worden opgehaald. In een aantal bussen wordt er een tasje of paraplu neergelegd met daaraan een kaartje: Yes, je hebt me gevonden! Neem jij mij mee naar huis? Op de achterkant staat een korte uitleg over hoe de vervoersmaatschappij omgaat met gevonden voorwerpen. Niet zomaar de prullenbak in, maar kijken wat nog hergebruikt kan worden. Dat past bij een duurzame bedrijfsvoering.

Iets verloren?

Reizigers die iets zijn verloren in de bus, kunnen informatie vinden op: www.RRReis.nl/gevondenvoorwerpen of langsgaan bij de servicewinkel op station Apeldoorn centrum. Indien het niet wordt opgehaald, dan belandt de tas, bril of paraplu niet in de prullenbak, maar krijgt het dus een tweede leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.