Home / / De Ommermars: ruimte voor spelen en struinen

De Ommermars: ruimte voor spelen en struinen

OMMEN – Dinsdag 11 mei droeg Provincie Overijssel circa 25 hectare grond die de Ommermars vormt, over aan de Stichting Heidehof en Staatsbosbeheer. Samen met de Stichting Burgerinitiatief Ommermars kan er nu gewerkt worden aan de nieuwe ‘beleefnatuur’.

Basisschoolleerlingen kregen een aantal jaren geleden al de opdracht om ideeën te opperen voor dit gebied. En ook veel andere Ommenaren zijn bezig geweest met de invulling hiervan. Alle bijdragen hebben tot een plan geleid, waar onder meer ruimte is voor een natuurlijk speelterrein voor kinderen. Te denken hierbij valt aan klimtoestellen, een fort, een uitkijktoren en een plas met een strandje. Verder krijgt de natuur alle ruimte: alles voor meer diversiteit en een mooier gebied.
In het noorden staat het ontdekken van de natuur voor jong en oud centraal, gericht op natuur en water. En in het zuidelijk deel is ruimte voor natuur en biodiversiteit, in de vorm van een glooiend landschap met rivierduinen en een Vechtmeander met moerasbegroeiing. In het westelijke deel kan de bezoeker zelf de natuur gaan ontdekken. Water en land wisselen zich af zodat de natuur met haar biotopen en organismen op allerlei mogelijke manieren kan groeien en bloeien. Ook komen er eilandjes en bruggetjes, verharde rolstoelvriendelijke paden en een afgesloten deel voor hondenbezitters.

Burgerinitiatief Ommermars

Het gebied Ommermars, ooit particulier boerenland ligt aan de rand van de kern van Ommen en wordt begrensd door de Vecht, het Ommerkanaal en de Varsenerdijk. Enkele jaren geleden kocht de provincie de circa 25 hectare akkergrond in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Deze plannen gingen niet door en er werd besloten het gebied terug te brengen naar landbouwgrond. De werkgroep Burgerinitiatief Ommermars ging hier met succes tegenin, deze stichting wilde er de mooiste ontmoetingsplek van Ommen maken.
De laatste stap is nu gezet in de voorbereiding van het natuurgebied Ommermars, waardoor het inrichten kan beginnen. De bedoeling is om met de werkzaamheden te beginnen na de bouwvakvakantie zodat tegen volgend jaar zomer alles is ingezaaid en de (speel)natuur helemaal klaar is.

Lees ook

Uit Hei en Dennen

Wat is/was het warm hè. Wij hebben op twee locaties airco apparaten hangen, daar is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.