Dalfsen exploiteert dit jaar nog zelf de camperplaatsen

De gemeente hoopt dat een ondernemer het daarna wil overnemen

DALFSEN – Dit jaar zal Dalfsen de camperplaatsen in de kern Dalfsen en Nieuwleusen nog zelf exploiteren. Maar de gemeente hoopt dat zich een recreatieondernemer meldt die het innen van de stagelden daarna wil overnemen.

Gratis parkeren op de camperplaatsen, zoals tot dusver het geval is, zit er komende zomer in elk geval niet meer bij. Daartoe besloot de gemeenteraad eind april, nadat burgemeester en wethouders hadden voorgesteld om hier kosten voor in rekening te brengen. Onduidelijk was toen nog hoe en wanneer de exploitatie zou worden vormgegeven, maar inmiddels is dat bekend. Wethouder Jan Uitslag liet weten dat camperaars het staangeld kunnen betalen via een app.
De gemeente wilde na het raadsbesluit de tariefsheffing zo snel mogelijk laten ingaan, maar de verwachting is dat het vinden van een exploitant minstens enkele maanden gaat duren. Om de heffing toch deze zomer alvast in te voeren, besloot de gemeente de exploitatie in elk geval dit hele jaar nog zelf ter hand te nemen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van april liet Uitslag doorschemeren dat dit mogelijk door de havenmeester zou gebeuren, maar daar is inmiddels van afgezien. Uitslag: “De gemeentelijke camperlocatie in Nieuwleusen ligt veel te ver verwijderd van de haven in Dalfsen. Daarnaast verwachten we dat veel recreanten deze zomer het water zullen opzoeken, waardoor de havenmeester het al druk genoeg krijgt.”

Prijspeil

De gemeente sluit zich aan bij de landelijke webapplicatie AanUit.net. Daarmee kan zowel het campergeld als de toeristenbelasting worden geïnd. “Dat werkt prima”, denkt Uitslag. “Bovendien kan dit systeem ons inzicht verschaffen in de aantallen camperaars die gebruik maken van de plekken.” Ook qua prijspeil zoekt de gemeente aansluiting bij het landelijke advies van de Nederlandse Kampeerauto Club. Twee personen – de meest voorkomende variant – met een camper betalen straks acht euro per etmaal, onder te verdelen in een basistarief van 6,20 euro plus 1,80 euro aan toeristenbelasting (90 eurocent per persoon).
De gemeente heeft twee eigen camperlocaties, met elk een bescheiden aantal staanplaatsen. Ze bevinden zich nabij het station van Dalfsen en bij de sportvelden in het middengebied van Nieuwleusen. Hierom is al jaren veel te doen, omdat sommige campinghouders de gratis staanplaatsen zien als oneerlijke concurrentie. Aan de andere kant ontstond op landelijk niveau reuring, omdat veel camperaars niets zien in het berekenen van kosten voor staanplaatsen zonder verdere voorzieningen.
Als de gemeenteraad er naar verwachting op 25 mei mee instemt, kan de nieuwe regeling zo snel mogelijk van kracht worden, vindt Uitslag. In de raadsvergadering neemt de raad een besluit over twee verordeningen: één om het gebruik van de camperplaatsen te regelen en één om het campergeld te innen.

Tekst: Hans Keesmaat

Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.