‘Luisteren naar jongeren en hen betrekken bij de besluitvorming is broodnodig’

OMMEN – Simone Pol, lid van de PVDA steunfractie in Ommen en algemeen bestuurslid voor de afdeling Hardenberg en Ommen schreef de redactie van het Ommer Nieuws een brief over corona. Over de de totale overheersing, maar ook over alles wat spontaan lijkt te zijn opgelost.

“Afstand houden, mondkapjes, handen wassen; we blijven het doen. Hoe graag ik het ook zou willen, er valt vrijwel niet te ontsnappen aan de totale overheersing van corona in ons leven. Corona is overal, alles is corona.

Wat is het na al die tijd een beproeving geworden. Wat zou het mooi zijn als ‘corona’ alleen nog het biertje is, dat je drinkt op een zonnig terras.
Maar er gebeuren nu ook bijzondere dingen. Het water in de kanalen van Venetië is inmiddels zo helder dat je de vissen kan zien zwemmen. De lucht boven India is schoner dan ooit waardoor je het gebergte in Nepal in de verte kan zien liggen. Het stikstofprobleem wordt spontaan opgelost. Geen lawaaierig vliegverkeer meer de ganse dag boven ons hoofd. Die rust, heerlijk! Mensen kopen weer bij lokale ondernemers om hen te helpen voortbestaan. Mensen leggen hun tablet aan de kant en gaan massaal wandelen. Thuiswerken is als een motto, waar we ook na corona nog van gaan horen.
Corona heeft dus ook goede dingen gebracht. Het hectische, drukke, individualistische, vervuilende, overconsumerende bestaan heeft plaats gemaakt voor een meer relaxter manier van werken, waarbij we meer oog kregen voor elkaar en onze omgeving.
Ineens beseffen we weer waar het om draait in het samenleven: aandacht, verbinding, solidariteit. Natuur, beleving, duurzaamheid. Saamhorigheid, tijd met elkaar en zorg voor elkaar.

Hopelijk houden we dit vast en kunnen we dit toepassen in niet alleen onze privé omgeving, maar ook op het gebied van besturen en (overheids)participatie. Oog hebben voor elkaar en vooral luisteren naar elkaar is een groot goed. Maar ook heel erg moeilijk en het niet alleen opkomen voor je eigen belang, maar meedenken in het algemeen belang is niet voor iedereen weg gelegd. Als volksvertegenwoordiger moeten de raadsleden op elk dossier deze afweging maken, terwijl voor- en tegenstanders hun eigen inbreng aan de (raads)man (of vrouw) proberen te brengen. Soms een duivels dilemma.
Participatie kan dus niet het lukraak doen wat mensen willen zijn, omdat er altijd meerdere kanten aan de medaille zitten. Om te leren participeren heeft de Raad besloten een participatieproject op te starten. Door corona is dit proces bemoeilijkt en staat het onder druk. Het zou zonde zijn als dit project niet doorgaat, want er valt nog veel te leren. En hoe mooi zou het zijn als we niet alleen de haantje de voorsten kunnen mobiliseren om mee te denken, maar juist ook de groep die zich nooit laat horen.
In mijn omgeving zie ik in ieder geval twee jongvolwassenen die staan te trappelen om te participeren. Niet alleen maar studeren; contact met vrienden en spelletjes spelen vanachter een computer, maar fysiek lessen volgen; contact kunnen maken en ontspannen wordt heel erg gemist. Juist deze groep heeft het sociale contact nodig om gelukkig te zijn, maar ook om te leren. Deze groep is kritisch en heeft frisse ideeën, waar wij veel van kunnen leren, dus luisteren naar jongeren en hen betrekken bij de besluitvorming is broodnodig. Gelukkig voor hen mogen studenten weer één dag per week naar school.
En zijn de terrassen weer open. Kunnen we gelukkig weer fijn een corona-biertje drinken in de zon. Proost!”

Simone Pol

Foto: Pixabay.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.