BNBW berust in nog meer windmolens, maar hoopt op vormen van compensatie

NIEUWLEUSEN – De Belangenvereniging Nieuwleusen Buitengebied West (BNBW) accepteert dat er waarschijnlijk weer nieuwe windmolens worden gerealiseerd in dit gebied. Maar door ‘een samenhangend toekomstplan’, op te stellen in nauw overleg met de gemeente Dalfsen en de provincie Overijssel, hoopt de belangenvereniging er voor bewoners, grondeigenaren en ondernemers het beste uit te halen.

Daarbij denkt men onder meer aan financiële compensatie, maar ook aan andere vormen van tegemoetkoming. Zoals de aanleg van riolering in het gebied, zorgvuldige inpassing van energieprojecten in het landschap, verbetering van biodiversiteit en waterhuishouding en meer ruimte voor ontwikkelingsmogelijkheden op de erven van de bewoners. Dat meldt de BNBW in haar laatste nieuwsbrief, die vorige week in de omgeving werd verspreid. De bewoners van het gebied dat ruwweg wordt begrensd door de A28 en de N758 en de gemeentegrenzen van Dalfsen Zwolle en Staphorst, koesterden geruime tijd de hoop dat de twee in aanbouw zijnde windmolens van de bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie de laatste energieprojecten in het gebied zouden zijn. Al sinds 2003 – het jaar waarin de gemeente Staphorst drie windmolens langs de gemeentegrens plaatste zonder de in een andere gemeente wonende ‘buren’ erbij te betrekken – is Buitengebied West in Nieuwleusen geconfronteerd met steeds nieuwe windmolenprojecten. In 2012 werden acht windmolens in het eigenlijke gebied geplaatst: parallel aan elkaar langs de gemeentegrens – vier van Zwolle en vier van Dalfsen. Protesten en acties baatten niet. Die acht molens zijn inmiddels in het bezit van Japanse investeerders.

Lokaal initiatief

Dat geldt niet voor de twee molens die nu gerealiseerd worden in het project ‘Veur de wind’. Dit initiatief kwam van de lokale bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie, toen duidelijk werd dat nieuwe windmolens niet tegen te houden waren. Door dit project lokaal te houden, hebben bewoners meer inspraak en ontvangen ze financiële compensatie.
Maar de kans op nieuwe energieprojecten in het gebied neemt toe nu de provincie, als onderdeel van het Klimaatakkoord van 2019, uitvoering moet geven aan de Regionale Energiestrategie (RES). Die schrijft voor dat regio’s en gemeenten hun aandeel moeten leveren in de energietransitie. In het Hoofdlijnenakkoord van de RES West-Overijssel wordt het grensgebied tussen Zwolle, Dalfsen, Zwartewaterland en Staphorst als ‘kansrijk’ aangemerkt. “Als bestuur hadden we graag gezien dat de gemeente Dalfsen had besloten dat er genoeg energie wordt geleverd door ons gebied”, stelt de BNBW in haar nieuwsbrief. Maar hoewel concrete zoekgebieden nog niet zijn aangewezen, gaat men ervan uit dat er nieuwe molens – en wellicht ook zonneparken – bijkomen in het gebied.

Uitruil

De BNBW wil de komende tijd nauw contact houden met gemeenten, coöperaties en belangengroepen, zowel binnen Dalfsen als in de regio. “Want plannen stoppen niet bij gemeentegrenzen en samen staan we sterker.” Net als bij het laatste windmolenproject, waarbij de bewoners financiële compensatie krijgen, streeft de belangenvereniging ernaar om ook bij komende energieprojecten een uitruil te realiseren, zodat bewoners ook voordeel hebben bij de komst van nieuwe windmolens. Daarnaast roept het bestuur de gemeente Dalfsen op om projectontwikkelaars geen kans te geven in het gebied. “Want de ervaring leert dat omwonenden bij plannen van ontwikkelaars niet veel te zeggen hebben.”

Tekst/Foto (archief): Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.