Home / / Politiek verwoord: Voorjaar…
.

Politiek verwoord: Voorjaar…

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is het CDA aan het woord.

U heeft het ongetwijfeld gemerkt. Niet alleen omdat het Pasen is geweest maar het is ook buiten goed te zien. De natuur ontwaakt, al laat de maand april zich nog wel eens van de wisselvallige kant zien, je snuift het voorjaar gewoon op… heerlijk! Misschien zijn we er dit jaar wel meer dan ooit aan toe. COVID-19 heeft ons toch wel aardig aan huis gekluisterd, maar er is hoop. Met het aanbreken van de lente kunnen velen van ons in ieder geval weer lekker naar buiten, op de fiets of met de wandelschoenen aan, erop uit. Genieten van ons mooie buitengebied, goed voor lichaam en geest.
Met het ontwaken van de natuur ontwikkelen zich straks ook weer de eikenprocessierupsen. Voor velen van ons geen prettige bijkomstigheid. De gemeente gaat ook dit jaar weer het beheerplan uitvoeren door op de bekende plekken nesten weg te zuigen en te behandelen. Daarnaast wordt er vol ingezet om de rupsen via de natuurlijke weg aan te pakken. Nestkastjes voor koolmezen zijn uitgedeeld, bermbeheer wordt (waar mogelijk) natuurvriendelijk gedaan en andere type bomen en struiken worden ingezet. We hebben de wethouder gevraagd ons op de hoogte te houden over de resultaten, we willen dat deze inzet in de eerste plaats ook leiden tot minder overlast.
Biodiversiteit kunnen wij als inwoners zelf ook oppakken in onze eigen tuin of terras. Zelf een diversiteit aan planten en kruiden aanleggen, of tegels vervangen voor groen. Kijk eens op NK-tegelwippen.nl voor handige tips. Iedereen kan zo meedoen aan meer diversiteit in zijn of haar leefomgeving.
Voor onze agrariërs is het ook een drukke periode, er worden veel werkzaamheden op de weilanden en akkers uitgevoerd. De basis voor een mooie en kwalitatief goede opbrengst wordt in deze periode gelegd. Vele werkzaamheden zijn voor u, wanneer u door het buitengebied gaat, vast wel bekend. Het bemesten, ploegen en zaaien zijn veelvoorkomende werkzaamheden.
Ook hier wordt geïnvesteerd in biodiversiteit, mede naar aanleiding van de afgelopen 3 droge zomers. Zo wordt er meer gewerkt met compost en stromest, het organische stof gehalte/ bodemleven wordt zo flink gestimuleerd. Daarnaast worden er andere graszaadmengsels gebruikt, grassoorten met langere wortels en vlinderbloemige zoals rode en witte klaver.
Sindskort is er een kennisplatform opgericht, LivingLab. Het platform is gericht om in beeld te brengen wat de kansen en dilemma’s zijn voor natuurinclusieve landbouw. Kennis delen en verbinden. Het doel is om houtwallen en knotwilgen te behouden, organisch bemesten te stimuleren en kruidenrijk grasland te promoten. Deze ontwikkelingen zijn natuurlijk bijzonder positief voor de biodiversiteit en het aantrekkelijk ontwikkelen van ons mooie buitengebied. Dit moet overigens wel hand in hand gaan met een bedrijfseconomisch perspectief. Je kunt immers wel groen denken maar er moet ook op termijn een financieel voordeel te behalen zijn (wie rood staat kan niet groen doen).

Kortom.. Er zijn momenteel veel ontwikkelingen die het buitengebied, ons platteland versterken. Om de biodiversiteit te versterken kunnen wij allemaal een steentje bijdragen, en bovenal.. genieten van al het moois in onze gemeente!

Namens de CDA Fractie, Bert Ruitenberg

Lees ook

Lampie

Kwikstaart   Vilsteren of Junne? Even checken. Juist, de temperatuur oplopend naar een graadje of …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.