Home / / Succes voor werkgroep Beerzerveld: varkensstal ongewenst

Succes voor werkgroep Beerzerveld: varkensstal ongewenst

BEERZERVELD – In de raadsvergadering van 1 april jl. heeft bijna de voltallig raad van gemeente Ommen gekozen voor de leefbaarheid van Beerzerveld. Op deze manier werd op goede wijze invulling gegeven aan het burgerinitiatief Beerzerveld dat door de werkgroep Burgerinitiatief Beerzerveld in november 2020 werd ingediend.

Door het aannemen van een ingediende motie is eveneens de realisatie van de komst van een grote stal voor 14.000 biggen aan de Knolsdijk 1 tegengehouden. Het was de raad duidelijk geworden dat er een gebrek aan draagvlak is onder de bevolking van Beerzerveld voor deze megastal. De bewoners hadden in het verleden telkens aangegeven dat de ligging van deze stal niet juist gekozen is door de initiatiefnemer. De ligging van deze stal aan de rand van de kern van Beerzerveld zou onder meer kunnen leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties voor met name de schoolgaande jeugd.
Het Burgerinitiatief heeft niet alleen de komst van deze megastal kunnen tegenhouden maar er ook voor gezorgd dat de bewoners van Beerzerveld zeggenschap krijgen over hun eigen woonomgeving.
Met betrekking tot de woonomgeving vindt op dit moment vanuit het Plaatselijk Belang een door de gemeente Ommen gesubsidieerde ‘Beerzerveld expeditie’ plaats. In dit kader wordt door ‘De Buurtontdekkers’ een onderzoek gedaan naar wat de bewoners van Beerzerveld belangrijk vinden voor de leefbaarheid en toekomst van hun dorp. Naar verwachting wordt na de zomer duidelijk wat de uitkomsten zijn van deze expeditie over onder andere de gewenste woningbouw en andere voorzieningen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn hier bestemmingsplanwijzigingen voor nodig.
Om dit op een soepele manier te laten verlopen is in overleg tussen de werkgroep en Plaatselijk Belang met de gemeente Ommen afgesproken dat deze bestemmingsplanwijzigingen gericht op de leefbaarheid van Beerzerveld als pilot invulling zullen krijgen in het omgevingsplan dat op 1 januari 2022 in werking zal treden.
Tot die tijd blijft de werkgroep tezamen met Plaatselijk Belang vanuit Beerzerveld voortdurend in overleg met Ommen om te zorgen dat de gewenste bestemmingsplanwijzigingen op een goede manier worden ingepast in het omgevingsplan.
De werkgroep Burgerinitiatief Beerzerveld is blij dat de politiek in Ommen het burgerinitiatief op deze manier heeft omarmd, waardoor er aan de Knolsdijk 1 géén plaats is voor intensieve veehouderij. Bovendien is er aandacht voor de leefbaarheid van Beerzerveld en voor de van oudsher aanwezige agrarische familiebedrijven.

Lees ook

Geen trainerswissel heren 1 en 2 bij ASC’62

DALFSEN – Het contract met Piet de Jong (37) lag al vast tot en met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.