Home / / Proost, op honderd jaar OVC ’21!

Proost, op honderd jaar OVC ’21!

OMMEN – De winter 1920-1921 was voorbij. De avonden werden langer. In plaats van klaverjassen en biljarten trapte de lokale jeugd ’s avonds een balletje. Meestal op Het Bleekie of op het marktplein. Ondanks dat de voetbalsport nog in de kinderschoenen stond, werd de wens alsmaar vuriger om een eigen vereniging op te richten. Deze wens kreeg op dinsdag 19 april 1921 gestalte.

Het was de 20-jarige Hartog de Levie, die de samengestroomde jeugd toesprak bij de muziektent. In zijn speech sprak hij de wens uit te komen tot de oprichting van de Ommer voetbalclub (OVC). Een daverend applaus onderstreepte de drang en ambitie die zich meester hadden gemaakt van de naar competitie hunkerende voetballers.
De oprichters van OVC waren Jan Siero (schilder), Johan Fikkert (schoolmeester), de gebroeders Hein en Herman Lokin (eigenaren van hotel de Zon), Willem Gort (melkboer en eerste OVC-voorzitter), Gerard Veurink (gemeenteambtenaar en clubsecretaris) en Hartog de Levie (slager en penningmeester).
26 jonge kerels werden die avond lid van OVC. Het enige bezit was een bruine leren bal, voorzien was van een veter. Baron Philip van Pallandt werd beschermheer. Deze baron, die onder meer eigenaar was van kasteel Eerde, had in zijn familiewapen de kleuren geel en zwart. Dit werden ook de clubkleuren van OVC. Het allereerste veld was aan de Beerzerweg bij De Stekkenkamp. Daarna speelde OVC van 1923 tot 1929 op de Paardeweide. In 1929 verhuisde OVC naar Het Laer, bij het hertenkamp. Daar bleef het tot 1976, waarna aan de andere kant van Ommen het nieuwe sportpark Rotbrink verrees. Begin 2000 startte de gemeente met het project De Drieslag. De Rotbrink werd bedrijventerrein, in het Havengebied werden huizen gebouwd en in Arriën verrees nieuw sportpark.
Komende maandag is het zo ver. Dan wordt OVC ’21 honderd jaar. Vanwege het heersende coronavirus zijn bijna alle festiviteiten geschrapt. Toch wil de club op deze dag stilstaan bij de mijlpaal en waar kan dat beter dan op de plek waar OVC het levenslicht aanschouwde, nabij de muziekkoepel aan de Markt. Tipje van de sluier: de in Ommen wereldberoemde oma Willems gaat in gezelschap van een oude bekende een relikwie van OVC terug bezorgen aan Gerard Habers, de huidige voorzitter van de club. Tevens heeft de krasse dame nog een presentje voor de honderd jarige sportvereniging. Op de voor haar zo kenmerkende en karakteristieke wijze zal dit alles met een kwinkslag plaatsvinden.
De club wil alle leden, donateurs, sponsoren en iedereen die op een of andere manier aan de club verbonden is bedanken voor alle betrokkenheid en jarenlange inzet voor OVC ’21. Iedereen ontvangt een 100 jaar OVC ’21 feestpakket.
Naast een pracht van een jubileumboek bestaat het pakket uit een uniek OVC ’21-biertje, gebrouwen speciaal ter gelegenheid van het kroonjubileum. Verder zit in de OVC ’21-tas een handleiding met daarop de uitleg hoe alle clubleden op maandag 19 april om 21.00 uur gezamenlijk een ultieme toost uit gaan brengen op het 100-jarig bestaan. Zie ook www.ovc21.nl.

Clubiconen Rinus Habers en Peter Kramer vertellen op de Markt over de historie van hun voetballiefde OVC ’21

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.