Home / / Politiek verwoord

Politiek verwoord

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is de VOV aan het woord.

Er is in de Haag de laatste tijd heel wat te doen geweest om zo ze het daar noemen de rol van ‘de macht en tegenmacht’. U zult zich afvragen wat is de relatie tussen hetgeen zich in politiek den Haag afspeelt en de politiek in Ommen? Wij zoomen hierbij in op de vele overeenkomsten.
Uitgangspunt voor politiek bestuur is: Het gemeentebestuur moet dienend aan de inwoners zijn. Grondwettelijk uitgangspunt is: De gemeenteraad is opdrachtgever van het college van B&W!
De positie van de gemeenteraad is wettelijk goed geregeld maar in de praktijk is de uitvoering ook in Ommen ronduit slecht. De positie van de gemeenteraad is daarmee in gevaar.
In de optiek van de VOV moeten raadsleden, los van oppositie en/of coalitie, weer als volksvertegenwoordiger gaan opereren en hun wettelijke positie terugpakken.
De belangrijkste taken die raadsleden als volksvertegenwoordigers in gemeenteraden hebben zijn:
• Het bepalen van de kaders voor beleid
• Het uitoefenen van controle op de uitvoering van dat beleid door wethouders
Ommer raadsleden zouden lering moeten trekken uit wat er in de Tweede Kamer is gebeurd in de toeslagenaffaire en zouden hun controlerende taak naar behoren moeten uitvoeren. Op dit moment is de controlerende taak een farce. Je kunt je afvragen of raadsleden de controlerende taak wel gegund wordt. Op dit moment is de juiste balans tussen college en raad al lang zoek.

Raadsleden die in een coalitiepartij zitten, zien zich als verlengstuk van de door hun geleverde collegeleden en stemmen als massa-vee, bijna altijd, vóór collegevoorstellen. Wethouders vinden het lastig wanneer raadsleden hun controlerende taak uitvoeren. Raadsleden krijgen vaak ingekleurde informatie en het komt voor dat er informatie achter wordt gehouden. Door het achterhouden van informatie of het geven van ingekleurde informatie kunnen raadsleden hun controlerende taak niet uitvoeren. Mede omdat collegeleden de gemeenteraad niet proactief informeren loopt het hoogste orgaan achter en kun je als raad je werk niet naar behoren uitvoeren.
Er moet weer een juiste balans komen in de rol- en taakverdeling tussen raad en college. Een goede rol- en taakverdeling komt ten goede aan de inwoners. Elk raadslid in Ommen (los van coalitie of oppositie) zou zich moeten afvragen: voer ik mijn taak als volksvertegenwoordigster en mijn controlerende taak goed uit? En krijg ik ruimte om deze taak goed uit te voeren?

Landelijke partijen hebben de mond vol van bestuurlijke vernieuwing, een onderwerp dat door ons als lokale partij al jaren geleden op de agenda gezet is. U kent de kreet nog wel: ‘het is tijd voor andere politiek’. Als lokale partij VOV proberen wij op de juiste wijze, de beste contacten met de inwoners te onderhouden en vertolken wij wat we uit de samenleving ophalen, in de raadszaal.
Als de gemeenteraad dit niet gezamenlijk oppakt en het onderwerp dualisme en de onafhankelijkheid van raadsleden geen uitgangspunt maken bij de verkiezingen in 2022, dan kunnen we als raadsleden beter stoppen en het besturen van de gemeente aan arrogante bestuurders overlaten. Dit bespaart in ieder geval 17 x raadsvergoedingen. Maar dat is iets wat wij als lokale partij VOV niet willen.
Het is tijd om het duale stelsel dat in 2002 is ingevoerd in Ommen onafhankelijk van de landelijke politiek, de juiste vorm en inhoud te geven.

Voorbeeld van hoe het nu gebeurt en niet moet:

De nieuwe plannen van wethouder Bongers om het centrum (Vechtkade en Julianastraat) af te sluiten zijn een goed voorbeeld van hoe de gemeenteraad in onze gemeente buitenspel is gezet. In 2016 is er een participatietraject over de verkeersvisie 2030 geweest. De uitkomsten waren dat inwoners en ondernemers grote voorstander waren van het openhouden en verkeersluw maken van de Vechtkade/Markt. Aan de hand daarvan heeft de gemeenteraad op 29 juni 2017 unaniem besloten om de Vechtkade autoluw te maken en dit in 2017 uit te voeren. Het college heeft deze taak nooit uitgevoerd en wethouder Bongers overruled het genomen raadsbesluit en wil koste wat het kost de Vechtkade afsluiten. De vragen die onze fractie hier zo’n 7 weken geleden over heeft gesteld, zijn nog steeds niet beantwoord. Terwijl de termijn voor beantwoording 30 dagen is.
Wilt u met ons hierover in gesprek dan zijn wij graag voor u beschikbaar in een coronaproof gesprek, bijvoorbeeld tijdens een 1 op 1 wandeling. U kunt met uw vragen ook terecht bij uw volksvertegenwoordigers van de VOV via mail of telefonisch: gerrit.dejonge@ziggo.nl. telefoon: 06-44191799.

Lees ook

Marijn de Vries nieuwe toezichthouder bij RTV Oost

REGIO – De Raad van Toezicht van RTV Oost heeft Marijn de Vries (42j) per …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.