Home / / Ommen-zuid komt met 235 steunbetuigingen

Ommen-zuid komt met 235 steunbetuigingen

‘Een ideale oplossing bestaat niet’

OMMEN – “Een oplossing die iedereen tevreden stelt, bestaat helaas niet.” Daarover waren wethouder Leo Bongers en de Ommenaren Garry Vos en Jeroen Maas het vorige week dinsdagmiddag in elk geval roerend eens. De twee inwoners van Ommen-zuid boden in de raadzaal van het gemeentehuis 235 steunbetuigingen aan de wethouder aan.

Steunbetuigingen waarin de ondertekenaars zich uitspreken tegen de oplossingsrichting die burgemeester en wethouders hebben bedacht voor de verkeerscirculatie in het centrum van Ommen. Het collegevoorstel, dat binnenkort aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, voorziet in een volledige afsluiting van de Vechtkade geheel en/of het instellen van eenrichtingsverkeer in de Julianastraat. De door Vos, Maas en andere inwoners van Ommen-zuid opgerichte projectgroep ‘Vechtkade: gedeelde smart is halve smart’ vindt dat daarmee de verkeersproblematiek volledig wordt afgewenteld op het gedeelte van Ommen ten zuiden van de Vecht.
In amper een week tijd mobiliseerden ze inwoners van dit gebied, alsmede inwoners van achterliggende dorpen als Lemele en Giethmen, om een petitie te ondertekenen die een andere oplossingsrichting aangeeft. De ondertekenaars pleiten voor eenrichtingsverkeer (van oost naar west) op de gehele Vechtkade, een knip in de Julianastraat en een verkeerscirculatieplan. Aanvullend zouden onder meer gescheiden fietsstroken op de Vechtkade moeten worden gerealiseerd, wat de situatie er voor deze doelgroep een stuk overzichtelijker en veiliger op zou moeten maken. In combinatie daarmee bepleiten ze snelheidsbeperkende maatregelen en betere oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers vóór de Hessel Mulertbrug en op de Vechtkade. Verder zou het college druk op de provincie moeten uitoefenen om uiteindelijk een echte rondweg-zuid te realiseren.
Daarmee zou in hun optiek voorkomen worden dat inwoners van Ommen-zuid kilometers moeten omrijden van en naar het stadscentrum. “Het lijkt ons ook nog eens de goedkoopste oplossing”, betoogde Maas bij de overhandiging. “Met het verplaatsen van verkeersborden en obstakels, het aanbrengen van nieuwe belijning en een goede handhaving kom je al een heel eind.” Vos voegde eraan toe: “Deze aanpak lijkt ons ook milieuvriendelijker en het beperkt de chaos op het kruispunt bij de brug.”

Alternatief

Wethouder Bongers neemt het voorstel mee in de besluitvorming. “Ik waardeer het dat u niet alleen maar ‘tegen’ bent, maar daadwerkelijk met een alternatief voorstel komt.” De fase waarin inwoners en andere belanghebbenden zijn geconsulteerd, is inmiddels afgerond. “Zowel voor- als tegenstanders hebben de moeite genomen om zich te laten horen”, aldus de wethouder. “Het lastige van dit probleem is: een ideale oplossing bestaat niet. Wat je ook bedenkt, je raakt er altijd iemand mee. We willen in elk geval voor de zomervakantie een besluit nemen. Want hoe langer je ermee wacht, hoe groter de kans dat de kwestie echt tweespalt onder de bevolking gaat veroorzaken.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Lees ook

Dauwtrappen in het Vechtdal

REGIO – Op Hemelvaartsdag is het traditie om voor dag en dauw op te staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.