Home / / Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar 2021 niet te innen. Dat betekent dat ondernemers de gemeentelijke belasting voor het uitstallen van marktkramen en het neerzetten van terrassen e.d. op gemeentegrond niet hoeven te betalen.

Ommen deed dat vorig jaar ook al en heeft besloten deze heffingen ook over het gehele jaar 2021 niet te innen. “Veel ondernemers hebben ook dit jaar te maken met gederfde inkomsten vanwege de coronacrisis”, legt wethouder Ko Scheele uit. “Met name de circa dertig standplaatsen van de weekmarkt hadden hier last van, omdat de weekmarkt lange tijd niet kon doorgaan. We hebben besloten om er ruimhartig mee om te gaan en geen onderscheid te maken tussen ondernemers in de food- en de non-foodsector. We gaan ook niet uitsplitsen of ondernemers nu veel of weinig inkomstenderving hebben.” De regeling betekent dat Ommen op jaarbasis zo’n 25.000 euro inkomsten aan marktgelden misloopt. De gederfde precariorechten kosten de gemeente maximaal zo’n 35.000 euro”, aldus Scheele.
Het is één van de gemeentelijke maatregelen waarmee Ommen inwoners tegemoet wil komen die zijn getroffen door de coronacrisis. Ook de huurders van gemeentelijke sportaccommodaties worden dit jaar deels gesubsidieerd. Daarnaast heeft Ommen in samenwerking met het onderwijs een crisisaanpak ontwikkeld om werknemers extra kansen te geven, met name om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.
Ook als verhuurder van commercieel vastgoed stelt de gemeente zich vanwege de coronacrisis soepel op. Als eigenaar van landgoed Het Laer komt ze haar huurders tegemoet in de huurprijs, omdat de havezate tijdens de lockdown gesloten was en naderhand beperkt open was en is. De kwijtschelding van de huur beloopt op jaarbasis zo’n 30.000 euro. “We willen de huurders in staat stellen om hun continuïteit te waarborgen”, aldus wethouder Leo Bongers (gemeentelijke eigendommen). “Daarnaast doen we vanuit het college een oproep aan andere verhuurders om getroffen ondernemers te helpen om hun bedrijf te continueren.”
Verder geeft Ommen een eigen, plaatselijke invulling aan de landelijke TONK-regeling: de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Deze tijdelijke regeling voor huishoudens in financiële nood is in februari ingegaan. Per huishouden is er onder voorwaarden een tegemoetkoming beschikbaar van maximaal 500 euro. “De pijn wordt zeker gevoeld, met name in de horeca en middenstand”, aldus Bongers. “Wel merken we dat het aantal bijstandsaanvragen nauwelijks is toegenomen, waaruit we afleiden dat mensen heel veel uit eigen middelen putten om de crisis door te komen. Toch vrezen we voor een crisis ná de crisis, vooral als het nog veel langer gaat duren en de subsidie- en ondersteuningsmogelijkheden afnemen.”

Tekst: Hans Keesmaat

Foto: Archief

Lees ook

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

REGIO – De provincie Overijssel is gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups langs …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.