Home / / Column Lampie: Het aftellen kan beginnen

Column Lampie: Het aftellen kan beginnen

Vandaag, woensdag 14 april 2021. Het aftellen kan beginnen. Vier, drie, twee, een…, en jáhááá het is zover, maandag de negentiende, hieperdepiep hoera, OVC ’21 honderd jaar! Hemel, scheur open! Zon, zet het bastion op sportpark Westbroek in de spotlights! Rond het clubhuis, met de zoutloze naam De Spil, wiegen slingers en ballonnen speels mee op een milde lentebries. In het warm kloppend hart van de club, in de volksmond De Blauwe Tempel, staat de haak van de bierpomp continu neerwaarts. Carles Bemboom, Vader aller Kantinebazen, lest dorstige kelen. Liefde voor de club kolkt als hete lava door de aderen van het blauwe legioen. Maar helaas, geen geblèr bij ‘Dans je de hele nacht met mij’ van feestband de Sjonnies, geen gesnotter tijdens ‘De Vlieger’ van kantineheld André Hazes en al helemaal geen wild gespring tijdens het opzwepende ‘Fiësta’ van The Pogues. Het rondwarende coronaspook maakt van De Blauwe Tempel een doodse, verlaten burcht, verspeend van enig leven. Toevluchtsoord voor spinnen en zilvervisjes.
En dan de jarige…, de club die de honderd gaat aantikken. Het is weinigen gegeven. Enkel de uitverkorenen. Wiens voeten gezalfd zijn. Iets in die geest. Geen klaroengeschal. De kanonnen zwijgen. Een daverende viering is de roemruchte, historische club niet gegund. Meer een feestvarken op weg naar het abattoir. Op het jubileumaffiche wordt gestreept. Sneu voor de club en voor oefenmeester John Stegeman. Bedankt door PEC Zwolle, maar oké, er wachtte nog een meevallertje in het schnabbelcircuit, de forumavond van OVC ’21. Helaas, kruis erdoor. Pfff, om de ramen uit de sponningen te tieren. Wie brengt de lach terug in de rouwkamer? Astra Zenica, Pfizer of Sputnik? Het afscheid moest groots worden, om daarna met opgeheven hoofd de vrijage met zustervereniging OZC te bestendigen. Het dreigt een stille afgang door de zijdeur te worden, met het vermaledijde virus als boosdoener. Hoe sneu! Mijn voetballiefde OVC ’21 was niet als whisky, hoe ouder hoe beter. De glorie van gisteren, was snel verdord in de huidige tijd, waar historisch besef en clubliefde gelden als relicten uit vervlogen tijden.
Slechts een uitweg, en die leidde naar een fusie. De nooduitgang bleef hermetisch gesloten. ‘Het is beter zo, het is beter zo, het is beter zo’, dit mantra dreunt als een echo door mijn bovenkamer. Over de dromen van een bloeiend OVC ’21 lag een laag schimmel. Toch blijft die innerlijke strijd. De herinnering over wat eens was, maar straks niet meer is. Daar, aan de oostzijde van sportpark Westbroek. Waar gebeden in sportief opzicht zelden werden verhoord. Waar de rede dikwijls ver te zoeken was en in venijn geopperd werd dat de spelers het prachtige blauwe shirt onwaardig waren, maar ach, een biertje na afloop spoelde het chagrijn vlot weg. Nee, het was zeker niet het gras der onsterfelijken. En zo wordt honderd jaar geen mijlpaal, ook geen dieptepunt, wel een eindpunt. Met een koninklijk jubileumboek als dierbare herinnering. Ja, het is beter zo. Vanaf de cd-speler lispelt Jim Morrison, ‘This is the end, beautiful friend…’

 

Lees ook

Welkomstdienst Maranathakerk

NIEUWLEUSEN – Op zondag 16 mei is er een ‘online’ welkomstdienst vanuit de Maranathakerk in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.