Home / / Kick-off ‘Kerngezond schoolaanbod’ met voedingsles

Kick-off ‘Kerngezond schoolaanbod’ met voedingsles

DALFSEN – Het werd vanwege corona een paar keer uitgesteld, maar vrijdagmiddag 9 april was het zover: de start van het programma ‘Kerngezond Schoolaanbod’. Een aanbod met lessen over voeding, bewegen en een gezonde leefstijl op school. Basisschool De Vuursteen in Dalfsen had de primeur, waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 een les kregen over gezonde voeding.

De les werd geopend door wethouder Jan Uitslag en kinderburgemeester Myla Groenendijk. Jan Uitslag vertelde de kinderen over het belang van bewegen en gezonde voeding, dat eraan bijdraagt om ook later een gezonde inwoner van Dalfsen te worden en te blijven. Daarna werd de les verder verzorgd door leefstijlcoach Leonie Flierman. De kinderen kregen op interactieve wijze informatie over suiker, groentes, vitamines en mineralen. Zo liet ze de leerlingen minder bekende fruitsoorten proeven, testte ze de kennis van de leerlingen met een quiz en zorgde ze voor een stukje bewustwording rondom voeding.

De O van ‘Okey’

Het was een les vol nieuwe informatie. Zo ontdekten de leerlingen onder andere dat er in aardbeienyoghurt helemaal geen echte aardbeien zitten en dat onverzadigde vetten goed voor je zijn. Dat kun je weten omdat er de O van ‘Okey’ in zit. Verder kwamen de kinderen erachter dat er maar liefst negen suikerklontjes in een blikje cola zitten en dat je 50 minuten moet bewegen om deze te verbranden. Er kwam zelfs een ‘Cruijfiaanse’ uitspraak van Leonie: ‘Als je minder wil snacken, moet je wat meer gaan eten’.
Vanuit de leerlingen kwamen er goede vragen. Zo wilde iemand weten of snoepen er voor kan zorgen dat je concentratie afneemt tijdens de les, wat werd bevestigd door Leonie Flierman. Iemand anders was benieuwd of witbrood nu eigenlijk gezond of ongezond is, en Robin vroeg zich af of hij nog wel naar McDonalds mocht. Na wat gegiechel uit de klas, werd hij al snel gerustgesteld: dit kan natuurlijk best een keer.

Kerngezond

Alle zeventien basisscholen in de gemeente Dalfsen doen mee met het schoolprogramma. Het wordt gecoördineerd door de buurtsportchoach van de gemeente Dalfsen, in samenwerking met de werkgroep, bestaande uit diëtistengroep Dalfsen, GGD IJsselland en leefstijlcoaches.
De scholen ontvangen de komende jaren een pakket aan activiteiten, waaronder diverse sportclinics, een digitale gymmethode Vechtdal, een motorische screening en ondersteuning vanuit het landelijke JOGG programma. Nieuw in dit programma zijn de gezondheidslessen, die bestaan uit kooklessen, boerderijeducatie en lessen over gezonde voeding. De lessen zijn bedoeld om de jeugd in de gemeente Dalfsen al vroeg bewust te maken en zo de kans te vergroten dat ze een gezonde leefstijl te ontwikkelen.
In het komende voorjaar zullen, als de coronamaatregelen het toelaten, ook alle andere scholen in de gemeente Dalfsen de gezondheidslessen aangeboden krijgen die ze hebben uitgekozen. Meer informatie over het volledige ‘Kerngezond schoolaanbod’ is te vinden op www.dalfsenbeweegt.nl.
Het initiatief is onderdeel van Kerngezond Dalfsen. Met dit initiatief wil de gemeente Dalfsen, samen met lokale organisaties, bijdragen aan een toekomst waarin iedere inwoner in de gemeente Dalfsen de mogelijkheid heeft een gezonde leefstijl na te streven.

Lees ook

Welkomstdienst Maranathakerk

NIEUWLEUSEN – Op zondag 16 mei is er een ‘online’ welkomstdienst vanuit de Maranathakerk in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.