Home / / Ingezonden: Raadsbesluit 28.01.2021

Ingezonden: Raadsbesluit 28.01.2021

OMMEN – Bijgaande brief stuurde de heer Berry Wieland naar het Bestuur Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen, Bestuur Handelsvereniging Ommen, Bestuur OVO en het Bestuur KHN Ommen. Ook wethouder Bongers, alle raadsleden van de Ommer raad en het Ommer Nieuws ontvingen dit schrijven, waarin de heer Wieland zijn visie uit over de verkeersperikelen in Ommen.

Geachte besturen,
Nadat de meerderheid van de raad het principebesluit heeft genomen: o.a. het afsluiten van het doorgaande verkeer op de Vechtkade (let wel dat dit iets anders is dan het volledig afsluiten van de Vechtkade) met een belangrijk amendement van de CU (onderzoek naar het aanbrengen van een knip op de Vechtkade ter hoogte van de markt, waardoor de parkeerplaats op de Markt vanaf de zuidkant van Ommen bereikbaar blijft) en daarmee een besluit is genomen dat een nadere uitwerking behoeft (een consultatieronde door het college), zijn jullie besturen kennelijk wakker geschud.
Zoals u vaststelt is er in 2017 besloten de Vechtkade verkeersluw te maken en er zijn inderdaad een beperkt aantal maatregelen voor getroffen, die niet tot het gewenste effect hebben geleid. Het is mij niet bekend dat uw besturen op verdere maatregelen (b.v. een fietsenstalling) hebben aangedrongen om dit alsnog te realiseren (noch d.m.v. spandoeken of ingezonden stukken).
Nu u uit uw winterslaap bent wakker geschud, volgens het principe: de aanval is de beste verdediging, stonden plotsklaps op allerlei openbare punten spandoeken met zeer veel tendentieuze/suggestieve en gedeeltelijk onware uitspraken. De opmerking over het verwachte aantal verkeersslachtoffers op de Chevalleraustraat was hiervan wel het toppunt. Kennelijk zijn op last van de gemeente de spandoeken op particulier terrein teruggezet. Overigens is op geen van de spandoeken aangegeven wie de ‘eigenaar’ van deze is, het laat zich echter raden.
Het is begrijpelijk dat u de problematiek van de verkeerschaos op de Vechtkade/HM brug/Julianastraat/Schurinkstraat etc. vanuit uw optiek aanvliegt, maar ik zou u hier wel het volgende ter overweging willen geven:
* De reeds ingezette trend naar vermindering van het winkelbestand is geen typisch Ommense ontwikkeling en het autovrij maken van centra is een landelijke ontwikkeling, waarbij wordt ontwikkeld met de focus op voetgangers,fietsers en recreanten.
* Sinds de start van de actie ‘koop lokaal’ in 2020, is het opmerkelijk stil van de kant van de Ommer middenstand, dit heeft gedeeltelijk te maken met de situatie rondom Covid-19, maar sinds de gedeeltelijke opening van de winkels, zou je hier toch iets meer ‘reuring’ verwachten. Als voorbeeld verwijs ik u graag naar de uitgaven van de Toren en het Ommer Nieuws van b.v. week 11; het Ommer Nieuws (advertenties: 1 x Jumbo (opening) en 1x Vleescentrale), daarentegen de Toren afgezien van de talloze advertenties, een binnenblad met Winkelstad Hardenberg: ‘Onze winkeliers zorgen ervoor dat jij veilig kunt winkelen’.
* Verder zou u zich de vraag kunnen stellen: bent u er voor de Ommenaar (en in de zomer voor onze toeristen) of zijn wij er voor de Ommer middenstand. Gezien de spandoeken en overige uitingen in de pers, is mij duidelijk waar u voor staat.
* De door u voorgestelde maatregelen om de Vechtkade autoluw te maken, waaronder een hoogtebeperking voor vrachtwagens (mooi gezicht!), aanleg van zebra’s en verdere maatregelen om het verkeer af te remmen, leidt tot verdere chaos ter plaatse en een verhoging van het verkeer op de nu al overbelaste (gevaarlijke) Julianastraat/Schurinkstraat.
* Er is echter maar één instantie in Ommen, die de verdere ontwikkeling van het stadscentrum kan en zal moeten bepalen, dit nadat de consultatieronde met alle belanghebbenden afgesloten is en een afgewogen beslissing kan worden genomen. Dit kan alleen maar in gezamenlijkheid en niet door een éénzijdige belangenbehartiging. Dit is dus niet het college van burgemeester en wethouders, maar de gemeenteraad.
Het zoeken naar de contactgegevens van uw stichting/verenigingen is al een opgave op zich, er is met uitzondering van de OVO geen website te vinden, waar nadere info te vinden is op het gebied van doelstelling/leden etc. De simpele vraag wie vertegenwoordigt wie, is niet te beantwoorden. Wat ik wel heb gevonden op de website van de OVO is, dat zij de belangen behartigen van haar leden, met ‘de meeste bedrijven zijn gevestigd op het industrieterrein in Ommen en in de grotere kernen en buitengebieden van de gemeente Ommen’. Wat dus het overgrote deel van haar leden te maken heeft met de voorgestelde maatregelen in het centrum van Ommen, is mij niet duidelijk en de uitspraken bij monde van haar voorzitter is in dit opzicht dan ook typerend waarop hier vanuit uw stichting/verenigingen met deze problematiek wordt omgegaan.

Met vriendelijke groeten,

Berry Wieland, Ommen

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.