Home / / Ingezonden: de Haagse dierentuin deel 2

Ingezonden: de Haagse dierentuin deel 2

“De vorige keer heb ik u mee genomen naar de Haagse dierentuin waar we kennis konden maken met een gevarieerd aanbod aan dieren: van de olifant die door de porseleinkast loopt tot de kameleon die onzichtbaar aan de touwtjes trekt.

Echter na dit uitje verwerkt te hebben, bleek dat we nog niet alles hadden meegemaakt van het onvoorspelbare dierenassortiment, namelijk die van de amfibieën en reptielen.
Daar wil ik u nu mee naar toe nemen, een wereld die toch iets onzekers, iets onbetrouwbaars heeft. Ik weet dat hier meestal ook bij u niet de eerste aandacht naar uitgaat, maar achteraf is het toch beslist de moeite waard. Dat natte, wat glibberige karakter ervan heeft nu eenmaal niet zo’n grote aantrekkingskracht. Als je iemand op de televisie ziet met een slang om z’n nek of een tarantula die over de tafel loopt, heeft dat iets onheilspellends, iets van…bah, dat hoef ik niet! Moet je je voorstellen dat je bijvoorbeeld in een kuil vol met slangen en ander ongedierte valt. De rillingen lopen je over het lijf. Hoe kom ik hier zo snel mogelijk van af?

Ik heb nooit geweten of kunnen bevroeden dat we eigenlijk dagelijks naar dit soort onheilspellende en onbetrouwbare theater hebben gekeken en geluisterd. Dat onze persoonlijke valkuil eigenlijk niets anders is dan een druk op de TV knop waarmee we in een meedogenloze, niets ontziende en mensonwaardige slangenkuil terechtkomen waarin we dagelijks door Boa constrictors en Anaconda’s in een wurgende greep van manipulatie en drogredenen worden genomen en allerlei gifslangen ons met hun gif en gesis van de waarheid afhouden.
En natuurlijk wordt er in politieke kringen in de Hofvijver gevist, zwemmen er piranha’s rond die roofzuchtig… collega’s monddood proberen te maken… buitenspel willen zetten, om te voorkomen dat je met frauderen, overorganiseren en ander toneelspel op je vingers wordt getikt…..dat is nogal wat.
En dat onder de Ruttiaanse en de altijd met het vingertje wijzende Haagse toneelschool. En als dan één van de 150 spelers het beleid eens danig aan de tand voelt, de beerput open gaat waarop weer eens de ‘Wir haben es nicht gewusst advocatuur’ wordt losgelaten, dan wordt hij genegeerd door zijn medespelers of als heel lastig bestempeld. Het liefst zouden ze hem uit het team zetten, op de reservebank plaatsen of een andere functie geven. Weg met die klokkenluider! Vervelend toch dat hij zich er zo in vastbijt en niet loslaat.
Op handen gedragen door de slachtoffers, met honderdduizenden voorkeurstemmen beloond, wat de CDA feitelijk vijf zetels oplevert, maar waar anderen wegkeken of zich opeens niets meer konden herinneren….ook dat is politiek, ook dat is onze overheid!! Schande!!!
Oprechtheid, eerlijkheid, het naar waarde schatten …en belonen? Het Haagse woordenboek kent ze niet! Als een ijzige Siberische steppewind blies Omtzigt de heilige Binnenhofdatsja’s omver, samen met zijn Renskanova. Nu tsaar Rutte en zijn klimaattsarina de hete adem in de nek voelt, sturen ze de geheime verkenners om de revolutionair exit richting Goelag af te voeren. En dat door een zogenaamde uitgelekte notitie? Of moest die fotograaf die notitie soms zien? Wie weet nog wat de waarheid is? Gaat het debat hier volgende week duidelijkheid over geven?
De slangenkuil van het Binnenhof maakt deel uit van een mensentuin waarin nodig gesnoeid moet worden: waar een alles wegschoffelende tuinman zijn paadjes schoon probeert te houden, waar wurgslangen aan de eindjes blijven trekken, waar niet geschroomd wordt preventief te ruimen en de menselijke maat steeds meer zoek raakt. Achteraf zal alles wel weer niet zo bedoeld zijn, mosterd na de maaltijd zoals zo vaak. Ook al moet daarvoor eerst één van onze beste volksvertegenwoordigers op hun offerblok!!
Waarin verschilt de slangenkuil in de dierentuin van onze mensentuin? Het zijn dieren en dieren vertonen dierlijk gedrag. Maar de factor ‘macht’ is net zo zichtbaar en aanwezig in de slangenkuil als op het Haagse speelveld. Alleen in andere gedaantes: geraffineerd en onder een deken van bedrieglijke warmte worden soms de meest ijzingwekkende, kille en verbaal gekunstelde scenario’s in stelling gebracht.
Met opgeheven hoofd, de kin vooruit slaat de kameleon alles gade. De lichaamstaal spreekt boekdelen, nauwlettend toeziend op zijn klasje, waar elk ongehoorzaam kind met de voeten in de prullenbak in de hoek van het lokaal komt te staan of op de gang wordt gezet en als het niet anders kan, uit het nest wordt gegooid.

Met het gesis en geblaas van de slangen nog in de oren, met hun collegiale karaktermoord nog voor de ogen, hoop ik stiekem op een kleine aardverschuiving waarmee de kuil voor altijd gedicht wordt……Want vergeet niet…… hoop doet leven!”

Gerard Bekker

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.