Home / / Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw (6)

Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw (6)

OMMEN – Het Historisch Museum in Ommen wordt vernieuwd. Eerder bekend als ‘Oudheidkamer’ en ‘Streekmuseum’ opent het Historisch Museum dit jaar de deuren van het nieuwe museum. In de aanloop naar de ingebruikname een reeks artikelen over de historie: dit is deel 6.

(door: Harry Woertink)

Oudheidkundige vereniging Ommen

De Oudheidkamer kreeg voor het eerst voet aan wal toen in 1963 de gerestaureerde molen met zaagschuur als expositieruimte in gebruik genomen kon worden. Er bestond in Ommen nog geen vereniging die zich specifiek met onderzoek van de historie bezighield. Daar kwam verandering in toen op 31 maart 1982 de Oudheidkundige vereniging Ommen werd opgericht met verschillende werkgroepen. Oprichters waren destijds de heren Te Rietstap, Dievelaar, Makkinga, Tolk, Vogelzang en Woertink. Deze nieuwe vereniging organiseerde in het gebouw de Olde Wheeme een expositie over de geschiedenis van de eerste dominee van de gereformeerde kerk in Ommen, dr. A.C. van Raalte. Verder werd in de bibliotheek een tentoonstelling over de jubilerende Oranjevereniging gehouden en in het museum een Bevrijdingsexpositie. Ook hield de vereniging een afgerond onderzoek naar veldnamen en werd actief deelgenomen aan verschillende opgravingen. Verder werden vriendschapsbanden aangeknoopt met steden en dorpen aan de Vecht. Dit resulteerde onder andere in een uitwisseling met de schutterij uit Eggerode. De vereniging hield op met haar voortbestaan.

Historische Kring Ommen

In verenigingsverband werden op 20 januari 1997 verschillende historische activiteiten weer opgepakt met de oprichting van de Historische Kring Ommen, kortweg HKO. Het doel van de vernieuwde HKO was om heemkundige activiteiten te organiseren en onderzoek te bevorderen naar lokale en regionale geschiedenis. Het eerste bestuur van de HKO bestond uit Jan Brouwer (voorzitter), Henk van Elburg (secretaris), Aldien Pasman (penningmeester) en de leden Bart Kiestra, Albert van der Vegt, Luuk Vogelzang en Harry Woertink. Belangstellende leden konden meedraaien in verschillende werkgroepen onder leiding van de bestuursleden en de contactpersonen Bram Ruiter, Henk van Dorsten, Marietje Rhee, Leida Bruins en Henk Vos. In september 1997 kwam Hans Steen het bestuur versterken.

Foekertshuus

De eerste vergadering van het HKO-bestuur werd gehouden in het Streekmuseum en de werkgroepen konden terecht in het Univégebouw. Toen de mogelijkheid zich voordeed het historische pandje het ‘Foekertshuus’ van de gemeente aan de Julianastraat als eigen verenigingshuis in gebruik te nemen werd dat in dank aanvaard. Het oude schippershuisje was nog voorzien van een bedstee, piepklein en werd op temperatuur gehouden met drie kachels. Het pandje werd door de HKO vernoemd naar een vroegere schipper op de Vecht, die er ooit woonde. Op 6 november 1997 werd het Foekertshuus officieel in gebruik genomen, zodat voortaan hier op de eerste donderdag van de maand inloopavonden gehouden konden worden.

Edith-Laarakkers

Toen het Foekertshuus door de gemeente werd verkocht kreeg de HKO de mogelijkheid te verhuizen naar de leegstaande Edith-Laarakkersschool. Op 1 juni 2000 werd de verhuizing naar deze school aan de Nering Bögelstraat gerealiseerd. Het nieuwe verenigingshuis werd omgedoopt tot ‘Ommezien’. Bijna tien jaar lang deed de oude school dienst als onderkomen voor de verenigingsactiviteiten. Na het verlaten van de school kreeg deze de onderwijsbestemming terug. Op 19 juni 2009 kwam er paard en wagen aan te pas om de sleutel en de laatste verhuisdozen officieel naar het nieuwe onderkomen te brengen dat de HKO vond in de verfwinkel van schilder van Elburg aan de Schurinkstraat 22B in Ommen.

Carrousel

Begin 2014 verhuisde de HKO opnieuw naar een ander onderkomen. Het werd het multifunctionele centrum de Carrousel waar samen met de bibliotheek de boven ruimte werd ingenomen. De officiële opening werd verricht door wethouder Ko Scheele en Frits Gerrits Jans van de bibliotheek. Zij onthulden een nieuw kunstwerk van de Ommer beeldend kunstenaar Eric Schutte. De nieuwe verenigingsruimte werd opnieuw omgedoopt tot: ‘Omme(n)zien’.

CCO-logo

Door een fusie op 12 mei 2016 tussen de HKO en het Streekmuseum gingen beide organisaties samen op in één nieuwe historische vereniging met de naam ‘Cultuurhistorisch Centrum Ommen’ (CCO). Met het samengaan lag het voor de hand om een nieuw logo te maken. Deze bestaat uit een levensboom met daarop de letters CCO. De kleuren van het logo zijn blauw en geel op een witte achtergrond. Deze kleuren komen overeen met de kleuren van de vlag van Ommen.

Foto: OudOmmen

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.