Home / / Het Boek van de Week

Het Boek van de Week

Robert Vuijsje had een wekelijkse rubriek in de Volkskrant waarin hij sprak met een Nederlander over zijn of haar afkomst. Een zeer gevarieerd gezelschap van Soundos El Ahmadi tot Gerard Cox, van Typhoon tot Willem de Bruin en van Simon Tahamata tot Catherine Keijl passeerde de revue. Al deze interviews heeft hij gebundeld in een vuistdik boek. Een boek over de achtergrond van de 100 geïnterviewden maar vooral ook over hun zoektocht naar de eigen identiteit.

Uiterlijk

Hamvraag voor de meesten, en de grootste ergernis van de geïnterviewden is de vraag ‘Waar kom je écht vandaan? Alsof iemand met een iets ander uiterlijk toch echt niet in Nederland geboren kan zijn! Maar elk van de ondervraagden heeft daar ook weer een eigen visie op. Dat loopt uiteen van ik heb nooit iets van discriminatie gemerkt tot ik werd met de nek aangekeken.

Dorp

Opgroeien in een dorp lijkt soms een voordeel. Je bent het enige donkere/andere gezin, je kan gewoon meedoen. Toch zijn er altijd ettertjes die je fintjes vertellen dat je er écht niet écht bij hoort. Generaliseren kan echter niet, ieder van de 100 is in andere omstandigheden opgegroeid, iedereen reageert op eigen wijze op zijn of haar leefomgeving.

Azmani

Ook oud Ommenaar Malik Azmani komt aan het woord. Opgegroeid in Friesland, gestudeerd in Groningen, getrouwd met de dochter van de dominee. Op vakantie in Nederland wordt hij een keer ziek. Zijn vrouw gaat medicijnen voor hem halen bij de plaatselijke huisarts. Bij het zien van zijn naam zegt de arts: “Dat zit in die cultuur, ze stellen zich aan, het zal vast wel meevallen.” Je zult maar met een blindedarmontsteking bij die dokter terechtkomen!

Maar waar…

In de heldere inleiding laat Vuijsje zien dat de autochtone Nederlander nooit reden heeft gehad over zijn afkomst na te denken. Die luxe hebben de Nederlanders met een migratieachtergrond niet. Ook al zouden de laatsten zich daar niet mee bezig willen houden, de omstandigheden dwingen hen dat te doen. Want er is altijd wel iemand die vraagt: “Maar waar kom je écht vandaan?”

Het boek ‘Maar waar kom je écht vandaan?’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Geen trainerswissel heren 1 en 2 bij ASC’62

DALFSEN – Het contract met Piet de Jong (37) lag al vast tot en met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.