Emma van Buren een Joodse onderwijzeres in WO2

AVEREEST/VINKENBUURT – In de aanloop naar 4 en 5 mei publiceert het Ommer Nieuws, in samenwerking met het 4 en 5 mei comité van de gemeente Ommen, een aantal artikelen/berichten over de Tweede Wereldoorlog. In deze editie het verhaal over Emma van Buren uit Avereest.

Emma van Buren uit Avereest kreeg in 1934 een aanstelling als onderwijzeres van de Openbare School in Vinkenbuurt. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden gemeentes in oktober 1940 verplicht na te gaan of zij ambtenaren in dienst hadden die geheel of gedeeltelijk van Joodse bloede waren. Emma van Buren, dochter van Joodse ouders; slager David van Buren en Betje Philipson uit Avereest schreef op lijntjespapier een verklaring dat zij Joodse ouders en vier Joodse grootouders had en lid was van een Joods kerkgenootschap.
Op 4 november 1940 werd aangekondigd dat per 21 november 1940 alle Joodse ambtenaren werden geschorst en ontslagen. Per 21 november 1940 werden alle ambtenaren uit overheidsfuncties ontheven. Emma kreeg vanwege haar afkomst daarom ontslag op 22 november 1940. In een brief van 27 juni 1941 gericht aan de Raad der gemeente Ommen staat geschreven dat er een vacature was ontstaan na het door de Gemeente Ommen verleende ontslag van Emma. In ambtelijke taal; van haar betrekking is ontheven!
Emma van Buren woonde tot aan haar ontslag in bij een familie aan de Nieuwe Weg in Vinkenbuurt.
Emma heeft de Tweede Wereldoorlog gelukkig overleefd. Uiteindelijk is zij door huisarts en verzetsman Henk Post uit Bergentheim naar een onderduikadres in Heukelum gebracht. Een goed onderduikadres waar meer Joden verbleven. Emma is na de oorlog blijven wonen in Heukelum en is daar tot aan haar pensionering een gewaardeerde onderwijzeres geweest. Met huisarts Henk Post is het helaas slecht afgelopen, hij is in 1945 door de Duitser in Apeldoorn Woeste-Hoeve gefusilleerd.
De ouders, broers en zus van Emma hebben de oorlog helaas ook niet overleefd, zij zijn allen vermoord in vernietigingskampen.
Gelukkig is er nog veel documentatie bewaard gebleven over het leven tijdens de Tweede wereldoorlog in Vinkenbuurt. Zo is er nog een ordner vol met waardevolle documenten over de Vinkenbuurt schoolperiode 1937 t/m 1947, een schat aan informatie. Gemeentelijke documenten over het schoolzwemmen, lichamelijk onderwijs, brandstoflevering aan de school in de vorm van turf en het verstrekken van sinaasappelen. Maar ook vele documenten over het uitsluiten van Joodse leerlingen. Zo werden Joden, ook in Ommen gesegregeerd, stap voor stap, ster voor ster!

Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.