Home / / De Vechtzomp is weer terug in Dalfsen

De Vechtzomp is weer terug in Dalfsen

DALFSEN – Begin deze maand is de Vechtzomp weer naar Dalfsen gehaald. Vanuit het winterverblijf in Hasselt namen de ervaren schippers Jan Laarman, Christiaan Weijenberg en Lammert Winkelaar het op zich om de zomp naar Dalfsen te varen.

De tocht duurde circa drie uur, stroomopwaarts onder de A28, de Kranenburgerweg en de spoorwegbrug door richting Vechterweerd. Ook werd het drijvende botenhuis opgehaald. Tevens was Jan Weijdeman van de partij met een wendbare boot om daar waar nodig ‘corrigerend’ op te treden: wind en stroming hadden een behoorlijke invloed op het geheel. Inmiddels ligt de zomp weer op zijn vertrouwde plek in de haven, welke recent is aangepast om het wegspoelen van zand zoveel mogelijk te verhinderen en om het botenhuis een goed anker te geven.
Op dit ogenblik mag er nog niet gevaren worden met gasten. “We varen uit veiligheid voor de boot en schippers (in principe) met drie schippers. Valt een schipper overboord, dan redt de ene schipper de drenkeling en de andere schipper de boot. De schippers maken diverse oefentochten voor het opdoen van ervaring en om de gasten straks weer prettig en veilig aan boord te ontvangen”, aldus de stichting.
Verder heeft de Stichting Vechtzomp Dalfsen besloten deel te nemen aan het landelijke project ‘Schone Rivieren’. Het stichtingsbestuur: “Met de zomp varen we langs de oevers aan de noord- en de zuidzijde van de Vecht, ten oosten en westen van de Vechtburg. Restanten van plastic, vuil, huisafval dat aan de oeverkanten ligt, ruimen we op. Ook de Dalfser groepen 0529 Unites, Midwinterhoorn Bloasgroep Dalfsen, SV Dalfsen Handbal en Kamerkoor Salland doen hier aan mee. Zo dragen we er allemaal aan bij dat het plastic uiteindelijk niet in de grote zeeën terecht komt. En het is een mooie combinatie van nuttig en aangenaam.” Zie verder

www.hiawatha-actief.nl/vechtzomp

Foto: Geert Bistervels

Lees ook

Lampie

Kwikstaart   Vilsteren of Junne? Even checken. Juist, de temperatuur oplopend naar een graadje of …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.