Home / / De Carrousel heeft nieuw seizoensprogramma, in de hoop op betere tijden
.

De Carrousel heeft nieuw seizoensprogramma, in de hoop op betere tijden

OMMEN – Theater De Carrousel in Ommen waagt het erop: het theater heeft een nieuw seizoensprogramma samengesteld. Vanaf 18 september zijn er tot en met april volgend jaar 32 nieuwe voorstellingen te zien. Uiteraard onder het voorbehoud dat de coronavoorschriften het mogelijk maken.

“We hebben de impresariaten drie mogelijke scenario’s voorgelegd”, vertelt de nieuwe manager/programmeur Tom Blauwhof. “Een zaal met maximaal 30 personen; een zaal met 60 personen, eventueel met de optie van twee voorstellingen op een avond; of de optie waarin alles weer open kan en alle 260 stoelen van ons theater bezet kunnen worden. De meeste artiesten en impresariaten die we hebben benaderd, stellen zich flexibel en welwillend op. Je merkt aan alles dat de culturele sector dolgraag weer voorstellingen wil geven.”
Met deze slag om de arm houdt De Carrousel – de stichting huurt de zaal van de gemeente – ook de kosten in de hand. “Normaal gesproken is er een verdeelsleutel waarbij het theater twintig procent van de opbrengst krijgt”, aldus Blauwhof. We hebben nu de collectieve afspraak dat er voor ons dertig procent in het vat zit.”

Lokaal talent

Het nieuwe programma omvat naast bekendere namen een mix van streek- en lokaal talent. “Tot de eerste categorie behoren bijvoorbeeld Helligen Hendrik en Erwin Nyhoff”, somt Blauwhof op. “Maar we hebben ook nadrukkelijk gekeken naar Ommer talent. Zoals de jonge violiste Chloë Elsenaar, die verscheidene concoursen heeft gewonnen en optreedt met het strijkersensemble Che-Vanno. Ook is er stand-up comedy van de van oorsprong uit Hardenberg afkomstige Jasper Nieuwenhuis, die het gaat aandurven om tijdens zijn voorstelling iemand uit het publiek vijf minuten te coachen op de planken.”
Verder zijn er diverse muzikale tribute-acts van o.oa. Elvis Presley (Alexander Broussard & Friends) en Neil Young. Met een deels vernieuwd bestuur en een nieuwe manager/programmeur maakt De Carrousel een nieuwe start. “We hebben ons aangesloten bij het Cultuurplatform Ommen en we zoeken de samenwerking met scholen. Zo combineren we in enkele gevallen een avondvoorstelling in het theater met een middagvoorstelling op school, inclusief een lesbrief.”
In de Kinderboekenweek staat de voorstelling ‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang’ (8+) op het programma, in de herfstvakantie de voorstelling ‘Pesten’ en vlak voor kerst een hilarische ‘kalkoenmonoloog’, met humor die vooral door jongeren wordt begrepen. En mede met het oog op de muziekscholen is er onder meer een concert van het Ragazza Quartet (klassieke en moderne strijkkwartetten) geprogrammeerd.

Jongere vrijwilligers

Die keuze voor een jonger publiek heeft een achterliggende reden. Tom Blauwhof: “We hebben nu zo’n dertig vrijwilligers, maar dat zijn voor het merendeel vijftigplussers. Maar met het oog op de toekomst willen we juist jongeren aan ons theater binden. We zijn met name op zoek naar nieuwe vrijwilligers die de jeugdprogramma’s willen begeleiden, bijvoorbeeld een keer of vier per jaar als gastheer of gastvrouw.”
Blauwhof zelf is eveneens een nieuweling in de lokale theaterwereld. Hij maakte zijn entree in november vorig jaar, middenin de periode waarin alle voorstellingen voor langere tijd afgelast moesten worden. “De eerste werkweken heb ik voornamelijk voorstellingen afgebeld. Uiteindelijk is het hele programma van dit seizoen niet doorgegaan.” De voormalige Amsterdammer, tegenwoordig wonend in Lemele, was altijd werkzaam in de onderwijssfeer bij achtereenvolgens de politie en het CBR. “De theaterwereld is nieuw voor me, maar spreekt me wel aan. Ik ben van de generatie die opgroeide met Boudewijn de Groot, maar kan ook klassiek, opera of een goede cabaret- of theatervoorstelling waarderen.”

Sfeer en uitstraling

De Carrousel is een kleinschalig theater, maar heeft juist daardoor sfeer en uitstraling, merkt hij. Niet alleen bij het publiek uit Ommen en de regio, maar ook bij artiesten. “Ze komen hier over het algemeen graag. Juist omdat je in een relatief kleine zaal een betere band met het publiek hebt. En we proberen ze op een persoonlijke manier te ontvangen. Ik heb artiesten gesproken die hier bij een vorige voorstelling een fles wijn aangeboden hebben gekregen waarvan het etiket hen herinnert aan de datum van hun optreden hier. Sommigen verzamelen die flessen echt, ze vinden het een leuk aandenken.”
En hoewel grotere artiesten en voorstellingen vanwege de kleine zaal meestal niet haalbaar zijn, heeft Blauwhof toch een mogelijke verrassing in petto voor komend seizoen: “We hebben een echt grote naam kunnen vastleggen, maar alleen onder de voorwaarde dat tegen die tijd alle stoelen van het theater weer bezet mogen zijn, dus voor een volle zaal. Het is dus niet zeker of dat kan doorgaan, maar het zou geweldig zijn als het zou lukken.”

Tom Blauwhof, de nieuwe manager/programmeur van theater De Carrousel hoopt voor komend seizoen op volle zalen bij de 32 voorstellingen.

Helligen Hendrik is met de voorstelling ‘Wen d’r mar an’ een van de regionale publiekstrekkers die komend seizoen zijn opwachting maakt in De Carrousel (foto: Stefan Schipper).

Tekst: Hans Keesmaat

 

Lees ook

Welkomstdienst Maranathakerk

NIEUWLEUSEN – Op zondag 16 mei is er een ‘online’ welkomstdienst vanuit de Maranathakerk in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.