Dalfsen houdt minder geld over dan in voorgaande jaren

DALFSEN – De gemeente Dalfsen houdt in haar Meerjarenprognose Grondexploitatie aanzienlijk minder geld over dan in voorgaande jaren. In de jaren vóór 2020 lag dit bedrag vaak tussen de één en drie miljoen euro, maar over het afgelopen jaar Dalfsen een bedrag over van 379.000 euro.

Dat heeft deels te maken met een andere rekenmethode van de winstname, maar vooral doordat de gemeente in het voorbije jaar veel minder grond verkocht. Terwijl de gemeente uit strategische overwegingen juist meer grond aankocht dan in voorgaande jaren. Voorheen verkocht de gemeente met name veel kavels in de nieuwbouwwijk Oosterdalfsen, maar nu deze wijk zijn voltooiing nadert, gebeurt dat veel minder vaak. Ook zijn enkele gronden afgewaardeerd.
Dalfsen hield de afgelopen jaren veel meer geld over aan haar grondbeleid: 4,4 miljoen in 2017, 1,2 miljoen in 2018 en 2,3 miljoen in 2019. De jaren 2017 en 2018 geven hierbij een vertekend beeld, omdat er in deze jaren een nieuwe rekenmethode werd ingevoerd en er een inhaalslag werd doorgevoerd op de winstname. 2019 leverde de gemeente relatief veel op, omdat er in dit jaar omvangrijke verkopen werden gedaan. Het lagere resultaat van het boekjaar 2020 wordt met name veroorzaakt door de verliesnames op enkele grondexploitaties.
De tussentijdse winst- en verliesname in 2020 resulteerde in een saldo van 696.000 euro. Daarvan vloeit dus ‘slechts’ 379.000 euro naar de algemene reserve, het ‘huishoudpotje’ van de gemeente, waaruit nieuwe investeringen grotendeels worden bekostigd. Het betekent dat de gemeenteraad minder wensen in vervulling laten gaan.
Wethouder Ruud van Leeuwen (financiën) vindt het geen verontrustende ontwikkeling. Hij meent dat het om een eenmalige dip gaat. “Er is geen trend waarneembaar”, zegt hij. “We hebben onze vastgoedreserves op orde en we zijn als gemeente niet armlastig”, stelt hij. “Het is een samenloop van omstandigheden.” Burgemeester en wethouders leggen de Meerjarenprognose Grondexploitaties in mei voor aan de gemeenteraad.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.