Home / / Bewoners Ommen-zuid pleiten voor eenrichtingsverkeer op de Vechtkade

Bewoners Ommen-zuid pleiten voor eenrichtingsverkeer op de Vechtkade

OMMEN – Een groep bewoners van Ommen-zuid heeft de afgelopen week flyers rondgebracht in de eigen woonomgeving en de dorpen Vilsteren, Giethmen en Lemele. Hiermee zamelen ze ondertekende steunbetuigingen in tegen het huidige plan van burgemeester en wethouders om de Vechtkade geheel af te sluiten en/of eenrichtingsverkeer in te stellen in de Julianastraat. Dinsdag 6 april bieden ze de formulieren aan wethouder Leo Bongers aan.

Drie inwoners van Ommen-zuid namen hiertoe het initiatief. In het formulier waar medestanders hun handtekening onder konden plaatsen, stellen zij alternatieven voor. Hun voorkeur gaat uit naar eenrichtingsverkeer op de Vechtkade (vanaf de Hessel Mulertbrug richting Zwolle) en een knip in de Julianastraat ten noorden van de Van Raaltestraat, in combinatie met een verkeerscirculatieplan.
“Het is een complexe situatie”, zegt Garry Vos, één van de initiatiefnemers, in een toelichting. “In het collegevoorstel moet alle verkeer uit zuidelijke richting – ook inwoners van bijvoorbeeld Vilsteren en Lemele, en zelfs van Den Ham en Vroomshoop – een flinke omweg maken via de Coevorderweg en de Slagenweg. Als iemand bijvoorbeeld zijn kinderen naar school moet brengen in het centrum van Ommen, de winkels wil bezoeken of naar één van de ontmoetingscentra aan de Haven-Oost wil, is dat zo acht tot tien kilometer per dag extra.”

‘Enquête is gestuurd’

Vos noemt de enquête van de gemeente niet objectief. “Die is echt gestuurd en geeft ons geen mogelijkheid om redelijke varianten voor te stellen. We begrijpen dat elke aanpassing van de verkeerssituatie bepaalde groepen inwoners benadeelt, maar de nu gekozen autovrije variant levert voor veel partijen nadeel op. Verkeer naar Zwolle zal dan veel vaker via de Zwolseweg rijden, waardoor het op die weg aanzienlijk drukker zal worden. Wij hanteren het uitgangspunt ‘gedeelde smart is halve smart’.
De ondertekende formulieren konden tot en met afgelopen weekend worden ingeleverd of opgestuurd. Vos wilde op de vrijdag voor Pasen nog niet zeggen hoeveel exemplaren de initiatiefnemers hebben ontvangen, maar, zegt hij, “het college kijkt op van het aantal mensen dat de moeite heeft genomen om het formulier te ondertekenen.”

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.