Home / / Werkzaamheden voorplein gemeentehuis Dalfsen gestart

Werkzaamheden voorplein gemeentehuis Dalfsen gestart

DALFSEN – Afgelopen week is de renovatie van het voorplein van het gemeentehuis gestart. Medewerkers van Dalfsen Werkt stapelden de ‘hele’ tegels op voor hergebruik en de kapotte tegels belandden in de afvalcontainer.

Het voorplein is al lange tijd onderwerp van gesprek onder verschillende partijen, zoals de raad en de Stichting Platform Gehandicapten. De gebreken, waaronder de steile hellingbaan, de beschadigde tegels, de trappartijen en de defecte lift, vroegen om noodzakelijke ingrepen.

Toegankelijk voor alle inwoners

De raad vindt dat het gemeentehuis toegankelijk moet zijn voor alle inwoners. Dat wordt nu met het nieuwe plan gerealiseerd. Er is aan het begin van het traject inzichtelijk gemaakt aan welke norm de toegang moest voldoen en welke kosten het herstellen van de huidige beschadigingen en aanvullende maatregelen met zich meebrengen. Een aantal scenario’s werden in april 2020 aan de raad voorgelegd. Hiermee kreeg de raad inzicht in diverse opties met daarbij de financiële onderbouwing waarmee het voorplein aangepakt kon worden. De uitwerking van het huidige plan kost 350.000 euro. Alleen herstellen was voor de korte termijn de goedkoopste oplossing, maar vraagt op de lange termijn om nieuwe aanpassingen om aan de geldende toegankelijkheidsnorm te kunnen voldoen. De raad sprak haar voorkeur uit om het gehele plein aan te pakken met een geringe helling. Met deze optie wordt niet alleen het gemeentehuis voor iedereen toegankelijker, maar wordt ook bijgedragen aan een inclusieve samenleving, aan het klimaat en het fiets parkeren aan de rand van het Waterfront.

Twee fases

De werkzaamheden zijn opgesplitst in twee fases. Op deze manier is het gemeentehuis gedurende de werkzaamheden steeds toegankelijk voor bezoekers. Het gemeentehuis wordt ook gewoon als stembureau gebruikt bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 17 maart (en de twee dagen daarvoor). Om de veiligheid van iedereen te waarborgen, worden de werkvakken duidelijk afgezet en zijn looproutes aangegeven. Het definitief ontwerp is te bekijken op www.ntp.nl/projecten/VoorpleinDalfsen.

Op donderdag 11 maart is er van 18.30 tot 19.30 uur een digitale bijeenkomst voor geïnteresseerde inwoners. De ontwerper van Bureau Mien Ruys vertelt dan over de totstandkoming van het schetsontwerp van het plein. De gemeente en uitvoerder NTP informeren belangstellenden over de uitwerking van het ontwerp en de technische keuzes die gemaakt zijn. Volgens planning is het traject over circa drie maanden afgerond.

Foto/tekst: Evert Jan Goos

Afgelopen week werd gestart met de renovatie van het voorplein van het gemeentehuis in Dalfsen.

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.