Home / / Wat moet je doen als je huis brandschade heeft?

Wat moet je doen als je huis brandschade heeft?

(Ingezonden mededeling)

Er zijn dingen waar je liever niet over na wilt denken. Daar hoort een woningbrand zeker bij. Toch is het goed om te weten wat je precies moet doen als er onverhoopt toch brand uitbreekt en je blijft met brandschade achter in je huis. Daarover vertellen we je meer in dit artikel.

Als voorkomen geen optie meer is

Het liefst wil je er natuurlijk voor zorgen dat er helemaal geen brand uitbreekt, door veilig om te gaan met brandbare materialen. Maar dat is helaas niet altijd genoeg. Toch staat veiligheid altijd voorop. Spullen zijn maar spullen, het leven van je gezin is het belangrijkste. Door rookmelders op te hangen op diverse plekken in huis, weet je zeker dat je gewekt wordt als er ’s nachts brand uitbreekt. Dan heb je nog tijd om naar buiten te komen en de brandweer te bellen. Hopelijk kunnen zij voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Maar wat doe je de volgende dag?

Meld de brand bij je verzekeraar

Je hebt een opstalverzekering die schade aan je huis dekt en een inboedelverzekering die al je spullen verzekert. Laat je verzekeraar meteen de volgende dag weten dat er brand is geweest en dat je hulp nodig hebt. Heb je nog geen onderdak, dan kan Stichting Salvage je daarmee helpen. Namens veel brandverzekeraars zijn zij het eerste aanspreekpunt voor hulp na brand. Je verzekeraar zorgt voor een voorschot om de eerste levensbehoeften te kunnen betalen, zoals onderdak en eten.

Documenteer de schade

Je verzekeraar heeft bewijzen nodig om aan te tonen dat je bepaalde spullen in huis had, hoe duur die waren en hoe oud die spullen waren toen er brand uitbrak. Dat kan een hele uitdaging zijn. Toch is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk mee begint na de brand. Maak een lijst met alle waardevolle bezittingen die schade hebben opgelopen. Heb je nog bonnetjes hiervan, dan kun je die als bewijs aanleveren aan je verzekeraar. Maak ook foto’s van je inboedel en de schade hieraan. Houd er wel rekening mee dat veel ervan is verzekerd tegen dagwaarde en niet tegen de aanschafwaarde.

Verzekeringspapieren kun je het beste back-uppen in de cloud, zodat je er altijd en overal bij kunt. Doe dit ook met de belangrijkste foto’s en rekeningen van je spullen. Als je het huis nog in mag, haal dan zeker je paspoort, rijbewijs, bankpassen, verzekeringspapieren, bankafschriften, belastingpapieren, medische gegevens, diploma’s en andere belangrijke spullen uit huis.

Hopelijk heb je deze tips nooit nodig, maar het is beter om in ieder geval te weten wat je moet doen na een woningbrand!

Lees ook

Ommen-zuid komt met 235 steunbetuigingen

‘Een ideale oplossing bestaat niet’ OMMEN – “Een oplossing die iedereen tevreden stelt, bestaat helaas …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.