Home / / Uit Hei en Dennen

Uit Hei en Dennen

Ik heb twee dochters en vier kleinzoons. Jongste dochter woont met man en drie zonen in Duitsland, andere dochter wat dichterbij in Friesland. Zij weten hun moeder te vinden in goede en kwade dagen. Vandaag is het helaas een kwade dag voor dochter in Frankfurt, 400 kilometer van mij vandaan. Dus niet even troostend een arm om haar schouder. En daar zit moeder dan hè. Met een knoop in haar maag. Je bent op de hoogte van heel veel treurnis, maar kan niets doen. Gerrit zit in een lange vergadering en valt dus af om al het leed mee te delen. Nee, ik maak het niet openbaar, maar iedereen kent zo’n gevoel wel, je weet iets en kunt niets ondernemen. Mijn ouders heb ik zelden opgezadeld met mijn treurnis, omdat ik hun antwoord wel kende. Dat ik het zelf op moest lossen dus. En zo zit ik niet in elkaar. En met mij vele andere moeders. Onze generatie zegt niet: “Kind, jij wilde met die eikel trouwen en drie kinderen krijgen, recht je schouders en los het op.”

Deze week reed ik naar Leeuwarden om oudste dochter te bezoeken. Haar 6-jarige Floris had zijn vriendinnetje op bezoek. Dochter zat achter haar grote laptop telefoongesprekken te voeren op een toon die geen wederspraak duldden. Zij is van het strenge optreden en hele harde broodjes bakken. Haar gezicht spreekt boekdelen tijdens die gesprekken. Zo sprak ik als directeur zelfs niet met mijn medewerkers. Hoogstens als er malversaties aangetoond werden. Ik schijn de meest afgrijselijke teksten hebben uitgesproken met een zachte stem. Dus zei men onder elkaar: “Wenn die Cheffin ganz leise spricht, ist Sie sauer auf Dich.” Alleen het woord ‘cheffin’ hè, dat vind ik een term voor afdelingen in grote Duitse warenhuizen. Maar goed, we zijn 20 jaar verder en in Duitsland verandert gelukkig die hiërarchie. Omdat dochter alleen zat te ‘laptoppen’ kleurde ik met de twee eigenwijze 6-jarigen een tekening. Toen dochter een moeizaam gesprek kreeg, vertrok ze naar boven. Zo was ik dus de baas hè! Het vriendinnetje maakte de koelkastdeur open…………nu moest het niet gekker worden hè. Dus riep ik: “Vind je het normaal om bij andere mensen de koelkast te openen om lekkers te zoeken?” Zij keek me aan of ze water zag branden en zocht gewoon verder naar iets van haar gading. Ik ben dus duidelijk te oud voor de wereld van nu!

Antoinette

Lees ook

Het Boek van de Week

De vader van de Britse Christa Geering heeft een oorlogstrauma opgelopen. Tijdens WOI heeft hij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.