Home / / Start Sociale Moestuin bij Natuurboerderij Lindehoeve

Start Sociale Moestuin bij Natuurboerderij Lindehoeve

DALFSEN – Zaterdagmorgen 27 maart vond de ondertekening plaats met betrekking tot de samenwerking van De GroeneKerk PGDalfsen en de Natuurboerderij Lindehoeve. Bij deze natuurboerderij komt een gezamenlijke, gezonde moestuin voor alle inwoners van de gemeente Dalfsen.

Voorzitter Jan Dirk Nijkamp van Natuurboerderij Lindehoeve: “Het initiatief lag bij De GroeneKerk PGDalfsen. We vonden het een mooi concept en dit is een goede plek om mensen samen te brengen. Het is ook bijzonder dat juist nu de Sociale Moestuin voorbij kwam. Het past namelijk precies in het plaatje dat wij voor ogen hadden om de Natuurboerderij binnen Poort van Noord voor iedereen toegankelijk te maken. Wij geven materialen en grond in bruikleen en zij kunnen samenwerking zoeken met bijvoorbeeld Philadelphia om de bordjes voor in de tuin te maken. We zijn blij met deze initiatieven en juichen het enorm toe. Het wordt een tuin waar je met andere inwoners van de gemeente Dalfsen groente en fruit verbouwt en waar samen een kopje koffie/thee kan worden gedronken. Naast de moestuin denken we dat er nog veel meer sociale activiteiten kunnen worden ontplooid. Wij willen nog veel samenwerkingsverbanden aangaan onder andere met de buren en met plaatselijke ondernemers.”

Contract

Bij de ondertekening van het contract waren naast enkele bestuursleden van natuurboerderij Lindehoeve ook voorzitter Ingrid Bannink en secretaris Anneke Zelle van PG Dalfsen aanwezig. “Wij zijn een werkgroep van de kerk die ook voor duurzaamheid gaan”, zegt vertegenwoordiger Mans Boelens. “Een geweldig initiatief op een mooie plek in het dorp. Het gaat hier om de sociale contacten, het samenwerken, koffie drinken en dat je de oogst mag verdelen, is mooi meegenomen. De Groene Kerk is een initiatief van de Grote Kerk in Dalfsen om een betere balans te vinden tussen natuur, mens en dier. We zijn al begonnen met het planten van fruitbomen op een stuk land buiten Dalfsen. We zochten voor de Sociale Moestuin een plek dichterbij en dat is de Natuurboerderij geworden. We willen een grote diversiteit aan groente en fruit verbouwen en gebruiken natuurlijke middelen en zaden. Het is geen volkstuinidee met ieder een eigen plekje: we gaan gezamenlijk in deze tuin aan het werk. Zaai- en pootgoed wordt in overleg met elkaar aangeschaft en voor de onkosten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De groenten en fruit, afhankelijk van de opbrengst, wordt onderling verdeeld. Wat eventueel over is doneren we aan de voedselbank en aan minima behoort ook tot de mogelijkheden.

Handen uit de mouwen

Hoe leuk is het om gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken. Vijf mensen hebben zich na de eerste berichtgeving in de kranten al gemeld. Dat is een mooi begin, maar er kunnen er nog meer bij. Omdat er altijd iemand moet zijn om de regie te behouden, gaan we op twee dagen van start. De woensdagmiddag zodat kinderen eventueel met ouders kunnen komen en de zaterdag voor iedereen die doordeweeks werkt. Er wordt een schema gemaakt zodat mensen coronaproof aan de slag kunnen. De ervaring leert of we aan de dagen en tijden nog gaan sleutelen. Misschien breiden we zelfs nog wel uit.”

De tuin bevindt zich op het terrein van Natuurboerderij ‘Lindehoeve’ aan de Koesteeg 4 in Dalfsen. Bij interesse kan contact worden opgenomen via socialemoestuindalfsen@gmail.com. Er volgt dan een uitnodiging voor kennismaking.

Afgelopen zaterdagmorgen werd het contract ondertekend en ging de schop voor het eerst de grond in. Deze handeling werd verricht door Jan Dirk Nijkamp, voorzitter Natuurboerderij Lindehoeve in Dalfsen en Mans Boelens namens GroeneKerk PGDalfsen.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Dauwtrappen in het Vechtdal

REGIO – Op Hemelvaartsdag is het traditie om voor dag en dauw op te staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.