Home / / Politiek verwoord

Politiek verwoord

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is D66 aan het woord.

D66 wil de aanpak van de coronacrisis hervormen en verbreden. Dit is nodig om economische, maatschappelijke en sociale problemen meer aandacht te geven. De partij wil dat er naast het Outbreak Management Team een Maatschappelijk en Economisch Team wordt ingesteld dat ook onafhankelijk adviezen geeft aan de politiek over de aanpak van de crisis.
“De schaduwcrises achter de coronacrisis verdienen meer aandacht, zoals de leerachterstanden, andere ziektes dan corona, psychische problemen en economische noden”, aldus D66-leider Sigrid Kaag.

Cruciale fase

Kaag: “De coronacrisis duurt nu al een jaar. De medische kant krijgt terecht veel aandacht. Economische en sociale problemen als gevolg van de coronacrisis nog te weinig. Ons onderwijs, psychische gesteldheid van mensen en problemen van ondernemers verdienen meer perspectief hoe langer het duurt. De samenleving snakt naar een bredere aanpak.”

Planbureaus

Kaag ziet de signalen uit de samenleving breder en luider worden. “De oproep van de drie planbureaus is ons uit het hart gegrepen: dit is een cruciale fase, waarbij wegingen moeten worden verbreed. Dit maatschappelijke en economische team moet net zoals het OMT regulier bijeenkomen en de politiek adviseren. De advisering van het OMT is van grote waarde en helpt zeer bij de corona-aanpak. Daarom wil ik eenzelfde waardevol team, geleid door een gezaghebbend persoon uit de wetenschappelijke of economische wereld. Denk aan mensen als Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, Kim Putters of Klaas Knot.”

Jongeren

Mensen kunnen tegen een stootje en zijn bereid strenge maatregelen en adviezen te respecteren, maar tijd is volgens Kaag hierin wel een belangrijke factor. “Een paar maanden is iets heel anders dan al meer dan een jaar beperkingen. De politiek richt zich op het welzijn van alle Nederlanders, maar de verschillende crises raken wel verschillende groepen. Corona raakt vooral de ouderen. Het merendeel van de dodelijke slachtoffers zijn 70-plussers. Terecht dat bij de bestrijding van het virus daarom als eerste wordt gekeken hoe we ouderen en kwetsbaren kunnen beschermen. De crises die nu naast Corona ontstaan, raken sommige mensen ook harder dan andere. Jongeren worden het meest geraakt door de sociale isolatie en het staken van fysiek onderwijs. Naast de OMT inzichten over wat maatregelen betekenen voor de besmettelijkheid van het virus hebben we ook steeds inzichten nodig in het effect op o.a. leerachterstanden, depressies onder jongeren of eenzaamheid onder oudere mensen. De politiek kan dan op basis van beide adviezen besluiten nemen.”

Economische kracht

Tijdens de crisis heeft de politiek het sociaaleconomische beleid volledig omgegooid. De steunpakketten hebben ervoor gezorgd dat de werkloosheid niet is geëxplodeerd en dat er geen golf van bedrijfsfaillisementen kwam. Kaag: “Naast de uitbraak van corona ontstaan steeds meer economische en sociale problemen. We steunen en stutten de economie. Zo redden we veel banen en bedrijven. Maar de vraag rijst: hoe verdienen we ons geld daarna terug? Met welke nieuwe banen? De Nederlandse economie incasseert een forse klap. Staan we klaar voor de groei en banen die hierna komen? Onze ondernemers willen perspectief van de politiek. Dit Maatschappelijk en Economisch Team kan ook daarbij van grote waarde zijn.”

Lees ook

Rosengaerde en Saam Welzijn bundelen hun krachten

DALFSEN – Woonzorgcentrum Rosengaerde en Saam Welzijn slaan figuurlijk de handen ineen. De twee Dalfser …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.