Home / / Pluktuin bij Kulturhus De Spil: ieders talent beproefd

Pluktuin bij Kulturhus De Spil: ieders talent beproefd

NIEUWLEUSEN – Afgelopen week gaf wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen het startsein voor de aanleg van de pluktuin.

In het hart van Nieuwleusen vlak bij Kulturhus De Spil komt een moestuin waar alle organisaties van kunnen profiteren. In het bijzonder de mensen van InteraktContour en het grand café van De Spil. De laatste krijgt hiermee een andere opzet, met een andere naam: De Nieuwe Garde.
In de pluktuin die over enkele weken klaar is, kunnen een aantal doelgroepen aan het werk: cliënten van zorginstelling Philadelphia en van InteraktContour. De laatste is een in De Spil gevestigde organisatie die dagbesteding biedt aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Maar ook buurtbewoners en leerlingen van het Agnieten College en basisschool De Tweemaster kunnen daar aan de slag. Er kunnen o.a. biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden gezaaid en geoogst worden.

Identiteit

Circa een jaar geleden vroeg het bestuur van De Spil zich af wat er nog meer gedaan kon worden met het grand café. Het idee ontstond een proeftuin te realiseren. De identiteit als maatschappelijk huis van Nieuwleusen wil men hiermede benadrukken. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven in het hart van het dorp aan, dat was het plan. Naast het kweken en plukken kan men dan onder begeleiding van medewerkers van het grand café in de keuken aan het werk. Op die manier kan De Spil bijvoorbeeld zelfgemaakte appeltaart serveren en er kunnen gezonde lunches worden geserveerd in de scholen. De Nieuwe Garde krijgt als tweeledige subtitel ‘Ieders talent beproefd’. De gemeente Dalfsen tot voor kort eigenaar van de grond, stelde deze voor dit doel beschikbaar. Financieel werd het verder mede mogelijk gemaakt door bijdragen van maatschappelijke organisaties als Stimuland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Postcode Loterij Buurtfonds. Wethouder Jan Uitslag gaf het startsein door als eerste een handgeschreven wens in één van de fruitbomen te hangen.

Foto: Joke van der Leij via Pixabay

Lees ook

Rosengaerde en Saam Welzijn bundelen hun krachten

DALFSEN – Woonzorgcentrum Rosengaerde en Saam Welzijn slaan figuurlijk de handen ineen. De twee Dalfser …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.