Home / / Oudleusen is monument rijker

Oudleusen is monument rijker

OUDLEUSEN – Afgelopen week is bij de kerk in Oudleusen – op de hoek van de Spiegelstraat en de Schaapmanstraat – een fraaie picknicktafel geplaatst. Deze ‘Marketafel’ is een onderdeel van het project DNA van Dalfsen, dat de geschiedenis in de openbare ruimte zichtbaar wil maken.

Het blad van deze ‘picknicktafel’ geeft een topografische kaart weer uit 1851 van de Marke van Leussen. Deze tafel is een initiatief van de werkgroep Oudleusen van de Historische Kring Dalfsen. Het is het nieuwste onderdeel van het gemeentelijke brede project DNA van Dalfsen. In Oudleusen werden eerder al andere projecten gepresenteerd zoals ‘Naam op de Gevel’: historische namen werden aangebracht op oude erven, waar ook een fietsroute aan is verbonden. Ook is er een documentaire gemaakt over de agrarische geschiedenis van het dorp Oudleusen. De Marketafel is een lokaal product van de timmerbedrijven Van der Vegt en Wouter Stokvis, zij timmerden de tafel in elkaar.

Eigen product

Reclamebureau Alvasi uit Nieuwleusen gaf de kaart vorm op het weerbestendige kunststof blad. Het hout voor de tafel kwam van een eikenboom die sneuvelde voor de aanpassing van de Jagtlusterallee in Nieuwleusen. Via de QR-codes kan men binnenkort meer informatie vinden op de website van de Historische Kring Dalfsen. “Eigenlijk is de tafel haast te mooi om echt te gebruiken, meldt de Werkgroep Oudleusen van de Historische Kring Dalfsen. Maar vooral toch wel doen: lekker met een eigen thermosfles koffie en een broodje. Heerlijk uitrusten en genieten van de informatie die de tafel weergeeft.”

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Ommen-zuid komt met 235 steunbetuigingen

‘Een ideale oplossing bestaat niet’ OMMEN – “Een oplossing die iedereen tevreden stelt, bestaat helaas …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.