Home / / Lampie

Lampie

“Hier, stem jij maar voor mij”, verzucht mijn echtgenote. ”Ik heb geen idee.” Een enveloppe voorzien van het gemeentestempel Ommen wordt me toegeschoven. Daarin het stembiljet. Mijn vrouw zweeft. Dat is te zeggen, als kiezer. “Kom, je weet toch wat je wil”, luidt mijn repliek, maar eerlijk gezegd bivakkeer ik ook op het zwevende tapijt. Welk hokje ga ik rood kleuren? Lange tijd nooit anders gestemd dan PvdA, maar ben afgedwaald van de arbeiderskudde. Heb ‘de rooien’ de gekunstelde vrijage met de liberalen van de VVD en het opkrikken van de pensioengerechtigde leeftijd nooit vergeven. Sindsdien ben ik dakloos. Politiek gezien. Weet het niet meer. Wordt hoognodig tijd, want het mes staat op mijn keel. Voor negen uur vanavond naar het stembureau. Maak je keus! Verkiezingsprogramma’s doorspitten is slopend en de stemwijzer dirigeerde me terug naar de PvdA. Niks, ben afvallige en houd de poot stijf. De speurtocht ging verder. Wat past bij me? 34 partijen doen een gooi naar de zetels. Er moet toch een politiek jasje zijn welke me als gegoten zit?

Strepen dan maar. De eerste vette streep was voor de Partij voor de Dieren. Ik gun kippen en varkens alle ruimte en peuzel graag een kippenpootje of sparerib van een dier dat een mieters leven heeft gehad en vrijelijk mocht rondscharrelen in de wei, of ongestoord mocht rollen in de modder, maar mijn nutteloos geworden tophengels degraderen tot ordinaire bonenstokken gaat me te ver. Dit genootschap wil hengelen verbieden en laat dat in coronatijd nu net het enige vermaak zijn dat me rest. Bovendien wil ik Rinus Klein van hengelsportwalhalla de Beste Stek het slagroomgebak niet uit de mond stoten. SGP, streep. De Piratenpartij, streep. Jezus Leeft, streep. Pfff, wat een gedoe. VVD, D66, PVV, SP, SGP, CDA. Tjonge jonge, ze zult dyslectisch zijn. Alleen de PZOA ontbreekt, de Partij Zonder Onnozele Afkorting. Code Oranje dan, de nieuwe liefde van gemeenteraadslid Gerrit de Jonge. Tja…, marginale beweging. Kan ik net zo goed mijn stembiljet bij het oude papier mikken, om de kas van Soli, de Bazuin en Crescendo te spekken.

Geen idee. Word er narrig van. Net als bij het tv-debat. Wat een niveau. De ondergang van de beschaving in woord en beeld. Lang leve de bananenmonarchie. Tranen vol smoesjes worden gehuild. Beloftes te over. Beloftes maken schuld, behalve in de politiek. Dan heet het voortschrijdend inzicht. Als in een spaak gelopen huwelijk. ’Ik blijf je trouw, in goede en slechte tijden en in ziekte en gezondheid.’ Een jaar later ligt de een met ademnood in het Röpcke Zweers ziekenhuis en is de beloftemaker rek en strekoefeningen aan het doen met een bevallige collega. Sommige mannen liegen, sommige vrouwen liegen, waaronder politici, want het zijn net mensen. Ondertussen probeer ik ruimte te vinden om mijn spaarzaam overgebleven principes te parkeren. Die tracht ik zo goed en zo kwaad als mogelijk trouw te blijven, want idealen zijn geen wegwerpaanstekers. Verkiezingskoorts? Sterker nog…, meer een kwestie van kiezen tussen strop of kogel.

Lees ook

Dauwtrappen in het Vechtdal

REGIO – Op Hemelvaartsdag is het traditie om voor dag en dauw op te staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.