Home / / Lampie

Lampie

‘Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.’ Acht dagen geleden dreunde de slotregel van het gedicht Herinnering, van de ons ontvallen dichter J.C. Bloem, door mijn grijze massa. De strofe staat gebeiteld op zijn sobere zerk, verscholen in een donker hoekje, op de dodenakker van het gehucht Paasloo. Waar dat ligt? Vlakbij Kalenberg. Ook niet bekend? In de kop van Overijssel, gelegen aan het pad dat van het laatstgenoemde waterdorp naar Oldemarkt kronkelt. Tot zo ver de les geografie. Tevens wil het ik niet over de poëet zaliger hebben. Maar zijn afsluitende dichtregel echode door mijn hersenpan, na bekendmaking van de uitslag of de voetbalclubs OZC en OVC ’21 moeten fuseren. Meer dan tachtig procent van de stemgerechtigden aan beide zijden is voor samensmelting. Hoewel ik die uitdrukking van Jan Smit niet mag gebruiken. Het doet hem te veel denken aan zaken die niet met voetbal te maken hebben, maar met gymnastische rek- en strekoefeningen in de echtelijke sponde.
Jan Smit dus. Niet de Volendamse vertolker van het levenslied, maar de voormalige preses van Heracles en tegenwoordig notabele bij de nationale voetbalbond. Smit moest als autoriteit het fusietraject begeleiden en de kikkers in de kruiwagen houden. Dat is de kikkerkoning gelukt, zij het met een verantwoord sneuvelpercentage. Zo eerlijk moet je zijn, niet iedereen was vóór versmelting…, excuus fusie. Ik wel. Een volmondig ja. Mijn aanvankelijke aarzeling en erfelijke belasting ten spijt. OVC ’21…, mijn voetballiefde. Nooit meer dat korenbloemblauwe shirt, nooit meer de mopperbult, niet langer het vertrouwde gezicht van Carles Bemboom achter de toog. Nooit meer de blauwe tempel, ons clubgebouw… Moest ik dat allemaal opgeven? Ja! Het gaat niet om mijn generatie, maar om de jeugd. Die heeft de toekomst. Mijn categorie heeft de toekomst achter de rug. Natuurlijk is het moment onzalig. Het ellendige virus waart nog steeds rond en weerhoudt OVC ’21 van een ongeremde eeuwviering. Hopelijk ontaardt de beoogde fuif met bier en worst niet in een rouwdienst met koffie en cake.
Desondanks, hoe korter op het keuzemoment, hoe meer ik overtuigd raakte van de fusienoodzaak. De rede overwon het hart. Twee zaterdagclubs in Ommen is absurd. De jeugd voetbalt samen onder de noemer JCO (Jeugd Combinatie Ommen). Moet je niet uiteenscheuren. Ja, er was oppositie. Aangevoerd door lieden die voor elke oplossing een probleem hebben. Wat zeg ik, wel drie! Redelijkheid is nu eenmaal niet op afroep beschikbaar. Het zal even vreemd voelen. ‘De blauwen’ op bezoek. Een andere locatie. Het clubgebouw van OZC als thuisbasis. Wennen. Maar ach, na een seizoen, goed we maken er anderhalf van, weet je niet beter. Als het bier maar koud is en de gehaktballen warm. Verwacht geen rozengeur en maneschijn. Ook sportief niet. Vergeef het ongelukkige vergelijk, een tekortkoming mijnerzijds, maar elf ezels plus elf ezels leidt niet tot elf renpaarden, hooguit tot elf snelle ezels. Dat moet groeien. Net als de liefde voor het nieuwe FC Ommen, maar wat ons allen verenigt, is de passie voor het spelletje, de liefde voor de bal…

Lees ook

Dauwtrappen in het Vechtdal

REGIO – Op Hemelvaartsdag is het traditie om voor dag en dauw op te staan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.