Home / / Ingezonden brief: Centrumontwikkelingen in Ommen

Ingezonden brief: Centrumontwikkelingen in Ommen

OMMEN – Jaap Verkade schreef de redactie een email met zijn standpunten omtrent de centrumontwikkelingen in Ommen.

“In het artikel ‘Tunnel biedt opening naar nieuwe welvaart’ in de Stentor van 13 maart j.l. delen de centrumondernemers van Balkbrug hun ervaringen met de maandenlange afsluitingen en omleidingen. Daar waar zij mordicus tegen de aanleg van de tunnel waren uit angst voor klantverlies en verdere verpaupering, moeten zij achteraf toch constateren dat hun zorgen onterecht waren. Van de gevreesde minder klandizie is niet gebleken. De sceptische houding is omgeslagen in een houding waarbij kansen worden gezien. En de aantrekkingskracht op nieuwe ondernemers is vergroot.
Zie hier de parallel met de houding van de centrumondernemers op de voorstellen van het Ommer college om na jarenlange overlast en discussie met een allesomvattend verkeersplan het centrum van Ommen leefbaar, veilig en aantrekkelijk te maken voor haar bewoners, ondernemers en haar gasten. In een ultieme poging de plannen te blokkeren, in het bijzonder de afsluiting van de Vechtkade, wordt door de ondernemers niet geschroomd om oneigenlijke en soms zelfs onsmakelijke argumenten in te zetten. Ondanks dat men weet dat het handhaven van de huidige situatie onhoudbaar is, wordt een constructieve bijdrage niet geleverd en wil men alles bij het oude laten. Maar vasthouden aan het oude is juist de doodsteek voor de detailhandel en leidt op termijn alleen maar tot meer leegstand en verpaupering!
De huidige consument zoekt fun en beleving, in de winkelstraat maar ook in de winkels. Shoppen wordt meer en meer gecombineerd met ontspanning, ontmoeting, eten en terrasbezoek. En omdat Ommen van oudsher al een toeristische trekpleister is met een goede horeca en leuke winkels kan ondernemend Ommen daar optimaal van profiteren. Maar dan moet het centrum wel gastvrij worden gemaakt, zonder ronkende files tussen de terrasjes, geen fietsers die tussen het winkelend publiek door moeten en alle ruimte en vrijheid voor de bezoeker.
De inwoner die alleen komt voor eens per week een autolading boodschappen is over het algemeen behoorlijk trouw aan merk of winkelformule, veelal gestimuleerd door loyaliteitsprogramma’s, en zal daardoor heus niet zo’n moeite hebben met een paar kilometer omrijden om weer op de stoep voor de vertrouwde winkel te kunnen parkeren.
Dus ondernemers van Ommen leer van de positieve ervaringen in Balkbrug (en elders), toon visie en ondernemerschap in plaats van angst voor nieuwe ontwikkelingen!”

Jaap Verkade, Ommen

Lees ook

De Carrousel heeft nieuw seizoensprogramma, in de hoop op betere tijden

OMMEN – Theater De Carrousel in Ommen waagt het erop: het theater heeft een nieuw …

3 comments

 1. Geweldige brief van Dhr. Jaap Verkade. Onderschrijf ik helemaal.

 2. Helemaal eens met de brief van Dhr. Jaap Verkade. Ik mis ook een stuk realiteitsbesef bij de Ommer ondernemers.

 3. Vrij simpel en geromantiseerd verhaal.

  Ommen is geen Balkbrug
  Minder traffic is minder omzet, minder winkels. Meneer “Verkade” snapt dat heus wel
  In zijn penthouse aan de Vecht zal hij vast en zeker gehoopt hebben met de aankoop van het appartementje dat het verkeer een keer weg zou worden gehouden van de Vechtkade. Meneer snapt toch wel dat als je in een centrum gaat wonen het er druk kan zijn?

  Meneer Verkade, koop een huis buitenaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.