Home / / Canon van der Ommer: Albert Jan Immink

Canon van der Ommer: Albert Jan Immink

Dit is aflevering 11 van de reeks Canon van de Ommer, waarin Ommer en Ommenaren centraal staan. Het gaat om personen die op een of andere wijze veel hebben betekend voor de Ommer samenleving. De afleveringen van deze rubriek verschijnen maandelijks op de website (online archief platform) OudOmmen.nl.

Albert Jan Immink (1903-1970) uit Lemele was naast boer ook actief in tal van publieke functies. Zo was Immink een gerespecteerd wethouder van de gemeente Ommen en jarenlang voorzitter van de Overijsselse Chr. Boeren- en Tuinders Bond. Voor de toenmalige politieke partij Christelijke Historische Unie (CHU) heeft Immink ongeveer vijftien jaar tot 1963 zitting gehad in de provinciale staten van Overijssel en had eveneens zitting in het Landbouwschap. Voor zijn verdiensten bij de boerenbond ontving Immink in 1961 een Koninklijke onderscheiding.
Politiek was Immink met de paplepel ingegoten, want vader Berend Jan Immink maakte van 1911 tot 1935 ook deel uit van de gemeenteraad, waarvan 8 jaar als wethouder. Na zijn afscheid neemt zoon Albert Jan Immink het stokje over en wordt in 1939 benoemd tot wethouder, als opvolger Jacob van der Boon. Op 1 september 1938 trouwde Albert Jan met Jansje te Kiefte (1912-1991) uit Lemelerveld. Op 3 maart 1970 overlijdt Immink. Hij is dan 66 jaar. “Erve Immink” die ruim drie en een halve eeuw het trotse bezit van de Imminks was geweest wordt verkocht. In maart 1972 komt de stichting Vakantiecentrum voor Gehandicapten tot stand en in december van dat jaar koopt deze stichting de “Erve Immink”. Uit respect voor de laatste bewoners krijgt het de naam “De Imminkhoeve”, een vakantieoord voor mensen met een beperking. Ter ere van Immink, die de belangen van het dorp Lemele met veel inzet vertegenwoordigde, is in Lemele ook een straat naar hem genoemd: de wethouder Imminkstraat. Meer over Albert Jan Immink is te lezen in de elfde aflevering van de Canon van de Ommer. Daarbij ook een verwijzing naar meerder archief-artikelen en foto’s van Albert Jan Immink.

Albert Jan Immink

Foto: OudOmmen.nl

Lees ook

Online workshop Kinderjury en BoekStartCafé

OMMEN – Kinderen van 6 tot 12 jaar die mee willen doen aan de verkiezing …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.